sobota, 25 maja 2013

Kanapka z pastą z avocado i wędzonym łososiem

Maj - mój ulubiony miesiąc, pewnie i dla wielu z Was.Przed sobotnim, długim spacerem, który wszystkim polecam -  koniecznie pożywna i apetyczna kanapka! Zarówno jedno jak i drugie zdrowe!!!

czwartek, 23 maja 2013

Krem karmelowy na solonym maśle

By przedłużyć wspomnienie po pięknej Bretanii, postanowiłam utrwalić je … smakiem! Dzisiaj, z samego rana,  przygotowałam pyszny krem karmelowy ze słonym masełkiem, czyli najpopularniejszy dodatek do deserów. Jest on sprzedawany niemal na każdym lokalnym targu w Rennes i innych uroczych, bretońskich miejscowościach. Krem przygotowuje się ekspresowo, a składniki są bardzo tanie – dlatego, lepiej zrobić swój własny, niż włożyć do koszyka ze sklepowej półki... :) 

niedziela, 19 maja 2013

BRETANIA – królestwo naleśników, owoców morza i cydru

Bretania to piękna i malownicza kraina,  która leży na północno-zachodnim wybrzeżu Francji i jest oblewana z trzech stron wodami Atlantyku. Co roku przyciąga rzesze turystów swoją bogatą tradycją, niesamowitymi krajobrazami, historią pełną legend oraz… pyszną kuchnią, w której potrawy anglosaskie i romańskie, a także smaki przeszłości i teraźniejszości przenikają się wzajemnie, tworząc niezwykle interesującą mieszankę.  Koniecznie posmakujcie mój artykuł o tej jakże ciekawej i nieokiełznanej francuskiej krainie!

piątek, 17 maja 2013

Wiosenny krem brokułowy z prażonymi pestkami dyni

Uwielbiam zdrowe, wiosenne zupy!
Również bardzo lubię eksperymentować i urozmaicać moje wcześniejsze, sprawdzone przepisy...
Właśnie dlatego przedstawiam Wam krem brokułowy w NOWEJ odsłonie!
Jest bardziej gęsty i aromatyczny, idealnie nadaje się jako smaczna przekąska w środku dnia lub przystawka tuż przed podaniem dania głównego.
A do tego ile ma w sobie witamin...! :)


poniedziałek, 13 maja 2013

Wiosenna sałatka z sosem miodowo-cynamonowym

Macie ochotę na lekką kolację? Zachęcam do skosztowania mojej nowej sałatki, polanej pysznym sosem miodowo-cynamonowym! Z pewnością osłodzi gorzki początek tygodnia... :)

sobota, 11 maja 2013

Szybkie i proste francuskie croissanty


Pierwszy przepis na croissanty pojawił się w 1839 roku i pochodził ze znanej piekarni przy rue Richelieu w Paryżu. Aż po dziś dzień te pyszne, chrupiące rogaliki pozostały symbolem znanych na całym świecie francuskich wyrobów cukierniczych. Według tradycyjnej receptury przygotowanie domowej roboty croissantów to żmudna i niełatwa praca… Ja przedstawiam Wam uproszczony przepis, by pachnące maślane rogaliki mogły zagościć i w Waszym domu:)

wtorek, 7 maja 2013

Domowy jogurt truskawkowy

JOGURT to jedna z tych rzeczy, które towarzyszą mi prawie każdego ranka. Wystarczy dodać muesli, orzechy, suszone czy świeże owoce - i zdrowe śniadanie gotowe! Postanowiłam więc zrobić sama, mój własny jogurt - o ulubionym smaku i konsystencji. Ku memu zdziwieniu okazał się banalnie prosty. Koniecznie spróbujcie zrobić go sami, zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy od kupnego :)

niedziela, 5 maja 2013

Pasta z tofu i świeżego szpinaku


Tofu jest bez smaku, a szpinak zmorą dzieciństwa? NIEPRAWDA!!!
Po tym przepisie z pewnością zmienisz zdanie… :)
Pasta z tofu i szpinaku to pyszne i  uniwersalne „smarowidło” do kanapek – można ją jeść wraz z plastrami wędzonego łososia, szynki drobiowej lub z warzywami, np. pomidorami lub czerwoną papryką. To niezły sposób na pełnowartościowe śniadanie szczególnie dla najmłodszych, bomba białka i witamin od samego rana!

piątek, 3 maja 2013

Jedwabisty krem pistacjowy

Uwielbiam smak pistacji! Kojarzą się z wakacjami i smakiem pysznych, tłustych (ach!!!) zielonych lodów. Tym bardziej cieszę się, że przebywając we Francji spotykam je w menu paryskich knajpeczek, niemalże pod każdą postacią – podawane jako część przystawki, składnik sosu czy element dania głównego. Dodają czaru koktajlom i deserom.
Dzisiaj mam ochotę wyłącznie na słodkości, dlatego pominę ciepłe konkrety i od razu przejdę do ostatniej strony mojego dzisiejszego menu – do jedwabistego, kremowego deseru pistacjowego...
Bon appétit!

Muffinki bananowe z powidłami śliwkowymi


Jeśli ktoś zapytałby mnie o przepis na najprostsze i najpyszniejsze muffiny na świecie – z pewnością podałabym mu właśnie ten. Wystarczy 25 minut, by do kawy i dobrej książki pałaszować te bananowe pyszności… :) Czasami, aż uszy się trzęsą… wierzcie mi!

czwartek, 2 maja 2013

Śmietankowe mini naleśniczki z łososiem i koperkiem


Uwielbiam organizować spotkania dla bliskich znajomych! 
To takie miłe posiedzieć z nimi przy dobrym winie, muzyce i... pysznym jedzeniu!
Mini naleśniczki to błyskawiczna przekąska – ja podałam je z wędzonym łososiem, świeżym koperkiem i cytrynowym serkiem śmietankowym. Jednak są na tyle uniwersalne, że możesz je serwować z wszystkim tym, co akurat znajdziesz w lodówce, czy w zakurzonej szafce… 


Roszponka z truskawkami, serem pleśniowym i orzechami

Kolejna odsłona truskawek – tym razem w wersji wytrawnej!
Zaskakujące połączenie owoców i sera z pewnością przypadnie Wam do gustu i stanie się stałym elementem Waszego sałatkowego menu tej wiosny:) Spróbujecie? Warto!

Krem z cukinii, z miętą i prażonym słonecznikiem

Majowa pogoda, niczym ta z kwietnia - nadal w kratkę . Raz nam zimno, raz gorąco. Jednego dnia słońce, drugiego deszcz… Polecam zatem zupę na tą pogodę...idealną – można ją podawać zarówno jako chłodnik, jak i na ciepło, na rozgrzanie! Obiecuję -  zmiany pogody już nam nie będą straszne:)
Zapraszam na krem z cukinii, z miętą i prażonym słonecznikiem.