piątek, 28 czerwca 2013

Toskański krem z pieczonej papryki, pomidorów i selera naciowego

Kilka dni temu wspominałam z moimi Rodzicami naszą podróż do pięknej, kolorowej Toskanii. Ach, jak tam było pięknie i... smacznie! Na widok fotografii z barwnych targów i genialnych, włoskich restauracji ślinka cieknie mi aż do teraz... :)
Po miłych wspominkach, postanowiłam wrócić do Toskanii chociażby kulinarnie! Zapraszam i Was do kulinarnej podróży i skosztowania zdrowego, toskańskiego kremu ze słodkich pomidorów pelatti, pieczonej papryki oraz selera naciowego. 

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Figowe, jedwabiste tiramisu

Oto słodkie połączenie pysznego włoskiego tiramisu i francuskich, dojrzałych fig. Efekt? Jedwabisty deser, który zaskoczy każde podniebienie - nawet to najbardziej wymagające... :) Bon appetit! 

sobota, 22 czerwca 2013

Salatka z polskimi morelami

Polskie  morele, jak żaden inny owoc kojarzą mi się z dzieciństwem. Gdy byłam malutka, na ogrodzie dziadka było ich pełno - słodkich, dojrzałych, najpyszniejszych prosto z drzewa! Morelowych koszy nie było końca, także każdego lata ruszała wielka, rodzinna produkcja owocowych przetworów - soków, dżemów i innych pyszności.... Najbardziej smakował mi  morelowy kompot, który jako trzyletnia dziewczynka nazywałam "kompotem z kul"... :)
Nic więc dziwnego, że jak tylko zobaczyłam dojrzałe morele w sklepie, od razu kupiłam koszyczek... Jednak nie mając czasu na przetwory.... zrobiłam z nich letnią, zdrową sałatkę!

piątek, 14 czerwca 2013

Jogurt z domowym muesli i musem miętowo - truskawkowym

Nareszcie! Sezon truskawkowy w pełni! 
Lubicie te czerwone, niebiańskie owoce tak samo jak ja?  Tak? - W takim razie zapraszam na przysmak dla smakoszy polskich truskawek, aromatycznej świeżej mięty, muesli oraz smacznie podanych jogurtów.
Na zachętę dodam, że przygotowanie tego zdrowego drugiego śniadania lub podwieczorku jest tak proste, że trudne nazwać je przepisem... :) 

niedziela, 9 czerwca 2013

Jabłkowe risotto z orzechami włoskimi, miętą i serem pleśniowym

Większość z nas kojarzy risotto z daniem bardzo drogim, luksusowym i z tego względu - na co dzień niedostępnym. Nic bardziej mylnego. Pokażę Wam jak przygotować ten smaczny posiłek z wykorzystaniem polskich, regionalnych produktów, szybko i za rozsądną cenę. Dacie się namówić do wspólnego gotowania?

środa, 5 czerwca 2013

Trufle czekoladowe w trzech smakach

Muszę się Wam do czegoś przyznać....uwielbiam czekoladę i to pod każdą postacią! Zimą rozgrzewam się gorącą czekoladą z imbirem, latem ubóstwiam lody czekoladowe, a przez cały rok, niezmiennie, zajadam własnej roboty.... czekoladowe trufle!
Zawsze myślałam, że ich wykonanie jest trudne i czasochłonne - nic bardziej mylnego! Te pyszne, czekoladowe kulki przygotuje w mgnieniu oka nawet kulinarny laik! Zatem - do roboty! :)

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zapiekane pomidory, faszerowane serem feta i świeżą pietruszką

Faszerowane pomidory nie raz, nie dwa, uratowały mi życie podczas wizyt miłych, lecz niespodziewanych gości. Wystarczała chwila, moment, by ciepłe i pyszne danie było już gotowe! Co więcej, serowy farsz jest na tyle sycący, że zapieczone pomidory wystarczy podać z miską sałaty z oliwą z oliwek, by podczas długich rozmów przy dobrym winie nie martwić się, że mili goście po chwili będą głodni…:) 

niedziela, 2 czerwca 2013

Jedwabisty krem z białych szparagów i świeżej bazylii

Każdej wiosny szukałam nowych, nieznanych mi dotąd przepisów na krem z białych szparagów. Z racji mojej wielkiej słabości do tego warzywa, niezmiernie trudno było mi wybrać, który z nich przyjmie miano tego "najsmaczniejszego"... W tym roku wreszcie udało mi się dokonać niełatwego wyboru, gdy wraz z białymi, pysznymi szparagami zmiksowałam garść świeżej i pachnącej bazylii... Jaki był tego efekt? Cóż tu dużo mówić - jedwabista pycha...!

sobota, 1 czerwca 2013

Tarta z szpinakiem, serem kozim i pomidorkami koktajlowymi


Proszę nie przestraszyć się długiego przepisu na tartę. Może jest i długi ale bardzo szybko wszystko się przygotowuje, no i .... warto! Warto poświęcić czas, bo każda następna - tyle, że z dowolnym nadzieniem wejdzie nam wręcz w cotygodniowy nawyk... zapewniam!
Ja sama jeszcze nie raz podpowiem Wam jakie warianty tego fajnego dania można przygotować :)