wtorek, 30 lipca 2013

Kuchnia alzacka, czyli kulinarna mieszanka niemieckich i francuskich rarytasów

Jak mówi dawne przysłowie, Niemcy jedzą dużo, Francuzi dobrze - ja podczas pysznej wizyty w Alzacji, zjadłam dużo, dobrze i.... niezwykle smacznie! Nic w tym dziwnego, w końcu Alzacja to kraina, w której od zamierzchłych czasów przenikały się francuskie i niemieckie wpływy, odciskając kulinarne piętno na wszystkich potrawach, których możemy zasmakować w tym regionie (a uwierzcie - spróbowałam ich sporo!).

niedziela, 28 lipca 2013

Tarte aux courgettes, czyli francuska tarta z cukinią

Tarty, czyli jedno z najpopularniejszych dań francuskich można dostać niemalże w każdej boulangerie, piekarni w Paryżu. Podawane zarówno na słodko jak i na słono, podbiły moje serce od pierwszego... kęsa! Na ich zakup mogłam wydać każde pieniądze - do czasu, gdy w jednej z francuskich magazynów kulinarnych przeczytałam ekspresowy przepis na tartę - banalny, szybki i sprawdzony. Od tamtego czasu, tarty goszczą nam moim stole bardzo regularnie - za każdym razem z innymi dodatkami, w różnych kombinacjach... No cóż, wreszcie mogę spokojnie chodzić do piekarni i ze spokojnym sumieniem kupować tylko świeżą bagietkę... :)

piątek, 26 lipca 2013

Malinowe tartaletki z kremem limonkowym

Chyba każdy uwielbia maliny i malinowe desery! Ja najbardziej lubię jeść je same, wyłącznie umyte i wysuszone, prosto z miseczki (byle jak największej!). Mini tartaletki z lekko kwaskowym kremem limonkowym są moim numerem dwa - dziecinnie łatwe w przygotowaniu, z niedrogich składników i mniam... jakie dobre!

środa, 24 lipca 2013

Bienvenidos en Mallorca! - kulinarna relacja z podróży

Po wspólnej wyprawie do urokliwej Bretanii (klik), zapraszam Was na kolejną podróż kulinarną, tym razem do gorącej i tętniącej życiem Hiszpanii. Przeniesiemy się na Majorkę, czyli największą wyspę archipelagu Balearów, której smaczna kuchnia jest owocem ścierania się dwóch, tradycyjnych zajęć mieszkańców - rybołówstwa i rolnictwa, które dominowały na wyspach przed rozwojem przemysłu turystycznego. Po tygodniu spędzonym na tej pięknej wyspie, z pewnością mogę stwierdzić, że tutejsza kuchnia jest bogata, różnorodna i wykwintna. Bez wątpienia na długo zapamiętam smak świeżych owoców morza, paelli i domowego vino de la casa!

wtorek, 23 lipca 2013

Cytrynowa sałatka grecka

Sałatka grecka to jedna z najpopularniejszych sałatek na świecie, i wedle kulinarnych donosów, występuje w różnych wariacjach w co trzeciej restauracji w Europie. Nic w tym dziwnego - prostota i wspaniały kontrast składników cieszy i oczy, i podniebienie.

Jako wielbicielka podawania przystawek w formie faszerowanych owoców lub warzyw, zachęcam do przygotowania cytryny po grecku. To kolejny sposób, w jaki można serwować znaną i lubianą sałatkę, a co więcej - oszczędzić sobie uciążliwego zmywania:) 
 

piątek, 19 lipca 2013

Kurczak curry z rozmarynem i sosem kokosowym


Znany i lubiany kurczak curry w nowej, smacznej odsłonie - z sosem kokosowym, aromatycznym rozmarynem i kolorowym, żółtym ryżem. 
Nietuzinkowy sposób podania kurczaka, zapewniam - każdemu przypadnie do gustu :)

wtorek, 16 lipca 2013

Letnia kanapeczka z truskawkami, serem kozim i rukolą

Czy znajdą się jacyś chętni na letnią kanapeczkę na drugie śniadanie?
Mam nadzieję, że tak - jest to pyszne zestawienie wspaniałego smaku polskich truskawek, jedwabistego sera koziego, nieco gorzkiej rukoli i lekko kwaskowego octu balsamicznego..... MNIAM! :)

niedziela, 14 lipca 2013

Domowy ketchup z bazylią i suszonymi śliwkami

Nareszcie! Czas grillowania w pełni!
Kurczak na szaszłyki marynuje się od rana, świeża rybka i warzywa na sałatkę kupione, zimne napoje chłodzą się w lodówce. Czas przygotować domowy, zdrowy ketchup, by wszystko co ściągniemy z rozgrzanego rusztu miało jeszcze lepszy, wyrazisty smak. Do dzieła!


środa, 10 lipca 2013

Zdrowe batoniki muesli

Gdy się spieszę i nie mam czasu zjeść sycącego śniadania, lubię mieć w szafce pożywne małe co nieco, by móc w biegu wrzucić je do torebki i prędko wybiec z domu. Na tą okazję idealnie sprawdzają się moje ukochane batoniki muesli - smaczne i chrupiące, a co najważniejsze - bez konserwantów i sztucznych dodatków, które pojawiają się w kupnych słodkościach.
Co więcej, batoniki muesli przygotowuje się szybko i łatwo, a także można je przechowywać w słoiczku nawet przez dwa tygodnie! :)

Letnia, zielona sałatka z wędzonym łososiem

To jest jedna z tych sałatek, która dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło - i ciągle nie mogę się zdecydować, którą wersję bardziej lubię. Jedno wiem na pewno - uwielbiam domowe, bazyliowe pesto, pyszną cukinię i delikatny smak łososia.... - którego w wersji wegetariańskiej możemy zastąpić serem kozim, a sałatka nadal będzie wyborna... :)