czwartek, 28 listopada 2013

Azjatycka sałatka z makaronem celofanowym

Zapraszam na kulinarną wycieczkę do Azji, i to ze składników powszechnie dostępnych w każdym polskim supermarkecie! Serwuję dziś sałatkę z makaronu celofanowego - w wersji wegetariańskiej z orzeszkami ziemnymi, a dla smakoszy ryb z pysznym tuńczykiem. Niezdecydowanych zapewniam - jedna i druga wersja jest przepyszna! :)

niedziela, 24 listopada 2013

"El Bulli - kulinarny interface", czyli o kuchni molekularnej i... bezie z małży i krokiecie w płynie

Cappucino z dziczyzny, beza z małży, frytki z zająca, krokiet w płynie, dymny mus czy balon z gorgonzoli. Brzmi jak jadłospis doktora Frankensteina? Nic podobnego! To tylko nieliczne przykłady niecodziennych dań z menu najlepszej restauracji świata - hiszpańskiej El Bulli!

sobota, 23 listopada 2013

Błyskawiczny mus czekoladowy z wiśniówką i orzechami włoskimi

Jak każda kobieta, nie wyobrażam sobie życia bez czekolady! No cóż, poza walorami smakowymi jest to niezawodne antidotum na zły humor, muchy w nosie, brzydką pogodę i kiepski dzień. Czekoladę pałaszuję w każdej formie - jako czekoladę do picia, ciasteczka i ciasta czekoladowe, dodatek do deserów i jako smaczny koktajl. Dzisiaj do długiej listy moich czekoladowych "naj" dopisuję błyskawiczny mus czekoladowy - jest jedwabisty, puszysty i... obłędnie przepyszny! Uwierzcie, bardzo szybko zniknęły wszystkie miseczki.. :)

czwartek, 21 listopada 2013

KONKURS! Apetyt rośnie w miarę patrzenia, czyli daj się skusić na soczyste kino w ramach KUCHNIA+ FILM FOOD FEST !

Chcesz poznać starannie strzeżoną recepturę Coca Coli? Zgłębić tajniki współczesnego  food designu? Przenieść się w świat najwyższej klasy sommelierów i poznać sekrety najtrudniejszego egzaminu w tej branży? A może po prostu masz ochotę przyjść z rodziną na smakowity kiermasz z lokalnymi, zdrowymi produktami lub zjeść pyszne śniadanie przygotowane tylko z najlepszych, naturalnych składników? Jeżeli choć na jedno z tych pytań odpowiedziałeś „tak”, to koniecznie wybierz się na piąty film food fest, czyli kulinarną ucztę dla wszystkich zmysłów, a przede wszystkim wzroku, węchu i… smaku!

wtorek, 19 listopada 2013

Wegetariański pasztet marchewkowy

Kilka dni temu jedna z moich koleżanek smakowicie opowiadała mi o swoim ulubionym pasztecie z polskich warzyw i ziaren. Muszę się Wam przyznać - ślinka mi ciekła na samą myśl o tych zdrowych pysznościach... Nic więc dziwnego, że następnego dnia szybko pobiegłam do sklepu, wrzuciłam do koszyka dwa kilo marchewki i... upiekłam swoją własną wersję pasztetu wegetariańskiego - z koperkiem, słonecznikiem i oczywiście królową witamin - zdrową i pyszną marchewką! Uwierzcie, był tak smaczny, że następnego zostało już po nim tylko pyszne wspomnienie! :)

sobota, 16 listopada 2013

Norweska zupa z wędzonym łososiem

Norweska zupa od pierwszej "łyżki" zdobyła moje serce! Aksamitny krem z ziemniaków i pora świetnie komponuje się z wędzonym łososiem i świeżym koperkiem, który wspaniale podkreśla smak potrawy. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu, idealna na chłodniejsze, jesienne dni. Koniecznie musicie jej spróbować, zapewniam - będziecie zachwyceni!

piątek, 15 listopada 2013

Czekoladowo-miętowe ciasto bez pieczenia

Jeżeli masz zły humor, gorszy dzień lub wstałeś lewą nogą... - jest na to tylko jedna rada... niezawodne ciasto na poprawę kiepskiego nastroju (nawet tego "nie do poprawienia"!). Czekolada i likier miętowy z pewnością sprawią, że od razu się uśmiechniesz i... od razu sięgniesz po drugi kawałek tych pysznych słodkości! :)
 

poniedziałek, 11 listopada 2013

Polędwiczki wieprzowe z kurkami

Jeżeli szukacie propozycji na smaczne, jesienne danie, to ten powinien się Wam spodobać. Jego bazą są kurki - znane i lubiane polskie grzyby, które lubi chyba każdy. Dajcie się skusić, z pewnością będzie Wam smakować! :) 

niedziela, 3 listopada 2013

Łódeczki z cykorii z paluszkami krabowymi i makaronem sojowym

Łódeczki z paluszkami krabowymi to ciekawy pomysł na nietypową przystawkę przed elegancką kolacją lub przegryzkę podczas spotkania ze znajomymi. Gorzki smak cykorii świetnie komponuje się z paluszkami, lekko kwaskowym imbirem i chrupiącymi ziarenkami czarnego sezamu. Do tego wszystkiego makaron i sos sojowy, które przeniosą nas w orientalne, pyszne klimaty!