czwartek, 8 maja 2014

Wiosenna tarta na francuskim cieście z serem feta

Kolorowa, wiosenna tarta to nie tylko smaczny pomysł na szybką w przygotowaniu przekąskę w ciągu dnia ale tez prawdziwa bomba witaminowa i... smakowa! :) Składniki tarty możecie modyfikować według własnego uznania - na mojej znalazła się cukinia, por, soczyste pomidory, ostra papryczka chilli, ser feta i świeża roszponka!


Potrzebne nam będzie:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 por
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor 
- 75g sera feta 
- 1 czerwona papryczka chilli
- garść sałaty roszponki
- suszone oregano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 1 łyżeczka masła

Do pracy!

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza. 
2. Okrągłą formę do tarty smarujemy masłem, a następnie wykładamy na nią ciasto francuskie, odcinając nadmiar ciasta i dociskając boki do brzegów formy. Ciasto dziurkujemy widelcem. Ciasto obciążamy (na przykład groszkami do pieczenia, kawałkami jabłka, inną lekką foremką), wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy przez kolejne 5 minut. 
3. W czasie pieczenia ciasta kroimy cebulkę na kawałki, por w krążki, cukinie na kawałki. 
Na patelni z odrobiną masła podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodając por. Delikatnie solimy i dusimy do miękkości. Na drugiej patelni podsmażamy cukinię by była na pół miękka.
4. Ciasta francuskie smarujemy rozmieszanym jednym jajkiem. Następnie kładziemy cebulkę i por, kawałki cukinii , a na sam wierzch plasterki pomidora. Całość posypujemy pokruszoną fetą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz oregano. Brzegi tarty smarujemy białkiem z drugiego jajka.

5. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza na około 20minut, do momentu aż  jajko na spodzie się zetnie, a feta lekko zarumieni i rozpuści. 
6. Upieczoną tartę posypujemy umytą roszponką oraz pokrojoną na plasterki papryczką chilli. Ci, którzy nie lubią ostrych potraw mogą nie dodawać papryczki lub wyjąć z niej pikantne ziarenka.

SMACZNEGO! :)


2 komentarze: