Potrzebne nam będzie:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 por
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- 75g sera feta
- 1 czerwona papryczka chilli
- garść sałaty roszponki
- suszone oregano
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
- 1 łyżeczka masła
Do pracy!
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
2. Okrągłą formę do tarty smarujemy masłem, a następnie wykładamy na nią ciasto francuskie, odcinając nadmiar ciasta i dociskając boki do brzegów formy. Ciasto dziurkujemy widelcem. Ciasto obciążamy (na przykład groszkami do pieczenia, kawałkami jabłka, inną lekką foremką), wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy przez kolejne 5 minut.
3. W czasie pieczenia ciasta kroimy cebulkę na kawałki, por w krążki, cukinie na kawałki.
Na patelni z odrobiną masła podsmażamy cebulkę, po kilku minutach dodając por. Delikatnie solimy i dusimy do miękkości. Na drugiej patelni podsmażamy cukinię by była na pół miękka.
4. Ciasta francuskie smarujemy rozmieszanym jednym jajkiem. Następnie kładziemy cebulkę i por, kawałki cukinii , a na sam wierzch plasterki pomidora. Całość posypujemy pokruszoną fetą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz oregano. Brzegi tarty smarujemy białkiem z drugiego jajka.
5. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni Celsjusza na około 20minut, do momentu aż jajko na spodzie się zetnie, a feta lekko zarumieni i rozpuści.
6. Upieczoną tartę posypujemy umytą roszponką oraz pokrojoną na plasterki papryczką chilli. Ci, którzy nie lubią ostrych potraw mogą nie dodawać papryczki lub wyjąć z niej pikantne ziarenka.
Super!
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuń