poniedziałek, 11 marca 2013

Świderki z włoskim sosem pomidorowym, zielonym groszkiem i tuńczykiem

Jest to zdecydowanie mój u l u b i o n y sos pomidorowy.
Traktuję go jako pyszną bazę, którą często wykorzystuję do innych sosów - wystarczy dodać inne składniki, na które akurat mamy ochotę - i gotowe!
Tym razem podaje go z tuńczykiem oraz świeżym, zielonym groszkiem.   Sos jest pyszny w swojej prostocie, przyjemny w wykonaniu i bardzo, bardzo p o m i d o r o w y ...

Poza walorami smakowymi, mój ulubiony sos pomidorowy ma jeszcze jeden walor - przygotowuje się go ekspresowo! Przygotowanie całego dania zajmuje mi zaledwie 15 minut...
Gdy podawałam go mojej włoskiej koleżance, powiedziała, że smakuje jak u mamy - czy można usłyszeć większy komplement na temat włoskiej potrawy? Chyba nie... ;)

Co wyjąć z szafek?          (przepis na około 3 pyszne talerze)
sos pomidorowy
- 1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego 
- 1 łyżka cukru
- suszone przyprawy wedle smaku - ja użyłam suszonej bazylii
- sól, pieprz

oraz
- puszka tuńczyka w oliwie z oliwek (zdrowsza wersja) lub w oleju  roślinnym
- paczka makaronu typu spaghetti
- zielony groszek, ilość wedle uznania, ja użyłam około 150g

wedle smaku - tarty parmezan do posypania

Jak się do tego zabrać?
1. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i smażymy cebulkę około 5-7 minut, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i smażymy dodatkowego 2-3 minuty.
2. Należy zwiększyć ogień, po czym dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Mieszamy i dusimy bez przykrycia około 5 minut. Dodajemy rozdrobnionego tuńczyka, dodajemy wszystkie przyprawy. Zmniejszamy ogień, dusimy wszystko przez około 5 minut by sos zgęstniał i połączyły się wszystkie smaki.
3. Zielony groszek ugotować w osolonej wodzie aż do miękkości,/z puszki jest już gotowy/ - ja użyłam świeżego.
3. W międzyczasie gotujemy makaron, odcedzamy gdy będzie al dente.
4.Mieszamy makaron z sosem oraz groszkiem.
5. Danie podajemy posypane tartym parmezanem.

Bon appetit!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco, lubię takie kombinowanie z sosami, tylko tuńczyka bym zamieniła na coś innego :)

    OdpowiedzUsuń