niedziela, 10 marca 2013

Żytni makaron penne ze szpinakowym pesto i wędzonym łososiem

Uwielbiam makarony! Jeszcze bardziej lubię, gdy w ekspresowym tempie pojawiają się na moim talerzu - gdy po całym dniu pracy skonana wracam do domu...
Penne z domowym, zielonym pesto i kawałkami łososia - jest moim daniem idealnym. Sycące, pożywne ale i smaczne - od razu każdego postawi na nogi!


Składniki, czyli co należy znaleźć w kuchni...
- paczkę pełnoziarnistego makaronu typu penne
- kilka plasterków wędzonego łososia
- domowe zielone pesto

Makaron gotuję w osolonej wodzie z łyżką oliwy z oliwy - tak by był al dente. Odcedzam, mieszam z zielonym pesto, które zawsze mam zamknięte w słoiczku w lodówce i dorzucam kilka plasterków pysznego wędzonego łososia. 15 minut - ot, cała filozofia!

Domowe zielone pesto, składniki:
- pół opakowania świeżych liści szpinaku
- garść orzechów włoskich
- dobrej jakości oliwa z oliwek
- parę listków bazylii
- sól, pieprz

Wszystko wkładamy do blendera i po kilkudziesięciu obrotach ostrza jesteśmy gotowi by przełożyć nasze pesto do słoiczków, by czekało w pogotowiu, gdy zmęczeni wrócimy z pracy, marząc by w kilkanaście minut rozkoszować się pysznym obiadem....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz