niedziela, 2 czerwca 2013

Jedwabisty krem z białych szparagów i świeżej bazylii

Każdej wiosny szukałam nowych, nieznanych mi dotąd przepisów na krem z białych szparagów. Z racji mojej wielkiej słabości do tego warzywa, niezmiernie trudno było mi wybrać, który z nich przyjmie miano tego "najsmaczniejszego"... W tym roku wreszcie udało mi się dokonać niełatwego wyboru, gdy wraz z białymi, pysznymi szparagami zmiksowałam garść świeżej i pachnącej bazylii... Jaki był tego efekt? Cóż tu dużo mówić - jedwabista pycha...!

Składniki na 4 miseczki: 
- pęczek białych szparagów (około 600g)
- garść świeżej bazylii oraz kilka listków do dekoracji
- jedna duża cebula
- 500ml bulionu warzywnego (najlepiej tego domowego, jednak leniwi mogą użyć bulionu warzywnego w kostce)
- 4 łyżki gęstej śmietany ( w wersji light możesz ją całkowicie pominąć lub użyć gęstego jogurtu naturalnego)

- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- łyżeczka masła


grzanki (opcjonalnie):

- pół bagietki
- 4 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- suszone oregano lub bazylia



Sposób przygotowania:
1. Szparagi myjemy, obieramy i odcinamy z nich końcówki (około 2-3cm). Gotujemy aż do średniej miękkości w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Odcedzamy, studzimy.
2. W tym samym czasie kroimy cebulę, przekładamy na rozgrzaną petelkę z odrobiną masła i podsmażamy tak długo, aż się nie zeszkli na piękny, złoty kolor.
3. Szparagi i cebulkę wkładamy do blendera, dodajemy garść bazylii, całość miksujemy na gładką masę, na najwyższych obrotach.
4. Zmiksowane szparagi mieszamy ze śmietaną i przelwamy do garnka z przygotowanym bulionem warzywnym, a następnie lekko podgrzewamy. Przed podaniem dodajemy świeżo zmielony pieprz i sól morską do smaku.
5. Podajemy z listkami bazylii, oraz jeśli mamy ochotę, z chrupiącymi grzankami z masełkiem czosnkowym.

Grzanki:
Piekarnik rozgrzewamy do około 180 stopni. Rozpuszczamy masło i mieszamy je z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną suszonej bazylii lub oregano. Bagietkę kroimy na kawałki, smarujemy masełkiem czosnkowym i wkładamy je do piekarnika na około 5-8, aż się zarumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz