Faszerowane pomidory nie raz, nie dwa, uratowały mi życie podczas
wizyt miłych, lecz niespodziewanych gości. Wystarczała chwila, moment, by ciepłe i pyszne danie było już gotowe! Co więcej, serowy
farsz jest na tyle sycący, że zapieczone pomidory wystarczy podać z miską sałaty z oliwą z
oliwek, by podczas długich rozmów przy dobrym winie nie martwić się, że mili goście
po chwili będą głodni…:)
Potrzebne nam będzie:
- 8 w miarę dużych
pomidorów
- 1 opakowanie sera typu feta
- 1 opakowanie sera typu feta
- natka pietruszki
- 2 cebule
- łyżeczka masła
- świeżo zmielony pieprz
Do pracy!
1. Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni.
2. Cebulkę
drobno kroimy i z odrobiną masełka oraz soli podsmażamy na złoty kolor na rozgrzanej
patelni.
3. W
tym czasie pomidory dokładnie myjemy i delikatnie ścinamy górną część, by po
nafaszerowaniu pomidora móc go ponownie przykryć. Pomidory dokładnie wydrążamy łyżeczką, miąższ odkładamy do
oddzielnej miseczki (nazajutrz można z
niego przygotować na przykład sos pomidorowy).
4. Fetę
przekładamy do miski, dodajemy do niej zeszkloną cebulką oraz posiekaną drobno
natkę pietruszki. Masę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
5. Faszerujemy
pomidory masą serową, przykrywamy „kapelusikami”.
6. Pomidory
pieczemy przez około 20-30* minut na blaszce wysmarowanej masłem lub na
papierze do pieczenia.
7. Pomidory
podajemy ciepłe, tuż po wyjęciu z piekarnika.
*czas pieczenia zależy od
właściwości piekarnika – należy obserwować
pomidory, by skórka zaczęła się marszczyć, jednak by nie zaczęły się
przypalać
Możliwości modyfikacji dania: pietruszkę możemy wzbogacić świeżą bazylią lub wykorzystać tylko bazylię w przygotowywanym daniu. Jeżeli jesteśmy miłośnikami mozzarelli i sera pleśniowego, możemy je wymieszać z kawałkami fety - powstanie wtedy przyjemna mieszanka smaków, przypadnie do gustu każdemu koneserowi serów.
Feta jest bardzo słona. Czy zatem konieczne jest jeszcze solenie cebulki?
OdpowiedzUsuńOdrobina soli nadaje lepszy smak zeszklonej cebulce. Oczywiście nie możemy dodać jej zbyt dużo - zarówno z racji walorów zdrowotnych jak i smakowych. :)
Usuńja posoliłem i nie było zbyt słone.
OdpowiedzUsuń