Muszę się Wam do czegoś przyznać....uwielbiam czekoladę i to pod każdą postacią! Zimą rozgrzewam się gorącą czekoladą z imbirem, latem ubóstwiam lody czekoladowe, a przez cały rok, niezmiennie, zajadam własnej roboty.... czekoladowe trufle!
Zawsze myślałam, że ich wykonanie jest trudne i czasochłonne - nic bardziej mylnego! Te pyszne, czekoladowe kulki przygotuje w mgnieniu oka nawet kulinarny laik! Zatem - do roboty! :)
Przedstawiam Wam moje trzy ulubione wariacje - trufle z pistacjami, skórką pomarańczową i brandy oraz trufle z wiśniówką. Mam nadzieję, że znajdziecie coś dla siebie! :)
Trufle czekoladowe z pistacjami
- 200g dobrej jakości czekolady (min 70% kakao)- 100ml śmietanki kremówki 30%
- 200g pistacji
- łyżeczka olejku pomarańczowego
(Przepis na około 12 kulek o średnicy 3cm)
Czekoladę łamię na kawałki i rozpuszczam w miseczce nad garnkiem z gotującą się wodą (leniwi mogą czekoladę roztopić podgrzewając ją w kuchence mikrofalowej). Śmietankę zagotowujemy. Masę czekoladową powoli mieszam ze śmietanką oraz olejkiem pomarańczowym. Dodaję połowę pokruszonych pistacji, całość dokładnie mieszam, schładzam i odstawiam na 2 godziny do lodówki, aż do wystygnięcia.
Schłodzoną czekoladę formuję w kulki i obtaczam pozostałą częścią pokruszonych pistacji. Trufle chłodzę w lodówce (pod ściereczką lub folią aluminiową) i tam przechowuję.
Trufle czekoladowe ze skórką pomarańczową i brandy
- 200g dobrej jakości czekolady (min 70% kakao)- 80ml śmietanki kremówki 30%
- trzy łyżki brandy (lub whiskey)
- trzy łyżki startej skórki pomarańczowej
- 1 czubata łyżeczka rozpuszczalnej kawy espresso w proszku
- starta gorzka czekolada do posypania
(Przepis na około 12 kulek o średnicy 3cm)
Czekoladą łamię na kawałki i rozpuszczam. Śmietankę zagotowuję, po zdjęciu z ognia rozpuszczam w niej kawę, a następnie powoli łączę z rozpuszczoną czekoladą. Do wytyggniętej masy dolewam brandy oraz dodaję skórkę pomarańczową. Całość dokładnie mieszam i wkładam do lodówki. Po dwóch godzinach ze schłodzonej masy formuję kulki, które niezwłocznie obtaczam startą gorzką czekoladą. Podaję uprzednio schłodzone.
Trufle czekoladowe z wiśniówką
- 200g dobrej jakości czekolady (min 70% kakao)- 80ml śmietanki kremówki 30%
- trzy łyżki wiśniówki
- 1 czubata łyżeczka rozpuszczalnej kawy espresso w proszku
- kakao do posypania
(Przepis na około 12 kulek o średnicy 3cm)
Tak jak w poprzedniej wersji - połamaną czekoladę dokładnie rozpuszczam. Następnie zagotowuję śmietankę, rozpuszczam w niej kawę i delikatnie łączę z czekoladą. Gdy masa wystygnie dodaję do niej trzy łyżki wiśniówki. Masę dokładnie mieszam, schładzam w lodówce przez około 2 godziny. Formuję kulki, obtaczam je kakao. Schładzam w lodówce i tam przechowuję.
wyglądają boooosko <3
OdpowiedzUsuńa można masę na truflę zrobić dzień wcześniej i trzymać ją w lodówce ?
OdpowiedzUsuńmyślę, że nie ma najmniejszego problemu :)
Usuńewentualnie będzie trzeba ją ciut ogrzać w temperaturze pokojowej, zanim zabierzemy się do formowania kuleczek. pozdrawiam ciepło :)