poniedziałek, 24 czerwca 2013

Figowe, jedwabiste tiramisu

Oto słodkie połączenie pysznego włoskiego tiramisu i francuskich, dojrzałych fig. Efekt? Jedwabisty deser, który zaskoczy każde podniebienie - nawet to najbardziej wymagające... :) Bon appetit! 


Na 4 porcje potrzebne nam będzie:
- 10 świeżych i dojrzałych fig
- 20g masła
- 3 jajka
- 180g mascarpone
- 60h cukru
- filiżanka mocnej kawy
- 20 herbatników
- 4 łyżki brązowego cukru
- kakao w proszku do posypania deseru

Sposób przygotowania:
1. Figi myjemy, obieramy i siekamy na kawałki. Owoce przekładamy do rondelka, dodajemy brązowy cukier oraz masło, a następnie dusimy przez kilka minut. Ściągamy z ognia i studzimy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z mascarpone i 40g cukru, tak by otrzymać gładką, jedwabistą masę.
3. Białka ubijamy z 20g cukru, a następnie łączymy z masą mascarpone. 
4. Herbatniki delikatnie nasączamy kawą. 
5. W kubeczkach lub salaterkach układamy warstwami: masę figową, herbatniki, a następnie polewamy przygotowanym kremem. 
6. Deser wkładamy na godzinę do lodówki. Tiramisu podajemy schłodzone, i posypujemy kakao.




1 komentarz:

  1. wreszcie dopadłam figi - deser smakował nawet mojemu malutkiemu, wybrednemu synkowi. mniam mniam

    OdpowiedzUsuń