piątek, 19 lipca 2013

Kurczak curry z rozmarynem i sosem kokosowym


Znany i lubiany kurczak curry w nowej, smacznej odsłonie - z sosem kokosowym, aromatycznym rozmarynem i kolorowym, żółtym ryżem. 
Nietuzinkowy sposób podania kurczaka, zapewniam - każdemu przypadnie do gustu :)

Na 2-3 porcje potrzebne nam będzie:

Kurczak curry:
- pojedyncza pierś z kurczaka
- 150g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej lub z puszki)
- 1/3 czerwonej papryki*
- 3 ząbki czosnku
- kolorowy pieprz
- oliwa z oliwek
- dwie łyżki curry
- łyżeczka kurkumy
- dwie łyżeczki przyprawy z czerwonej papryki*
- 50ml mleczka kokosowego (lub 2 łyżki wiórków kokosowych i 50ml śmietanki 30-36%) 
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
 *w wersji pikantnej można użyć 1 ostrą papryczkę chilli oraz przyprawę z ostrej papryki

Aromatyczny ryż:
- dwa woreczki ryżu
- 1 łyżka curry
- 1/2łyżki przyprawy ze słodkiej, czerwonej papryki 
- łyżeczka kurkumy

Sos kokosowy: 
- 200ml mleczka kokosowego (lub 6 łyżek wiórków kokosowych i 200ml śmietanki 30-36%)
- 100 ml śmietanki 16-18%
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeży rozmaryn do dekoracji


Do pracy!
Kurczak curry:
1. Kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Obtaczamy oliwą z oliwek, zmielonym kolorowym pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Pozostawiamy przez około godzinę pod przykryciem.
2. Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki i zarumieniamy przez chwilę na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Dodajemy kurczaka, przyprawiamy go curry, kurkumą i przyprawą z czerwonej papryki. Dolewamy mleczko kokosowe i smażymy z każdej strony przez około 5 minut.   
3. Ugotowaną fasolkę oraz paprykę kroimy w kawałeczki.Mieszamy z kurczakiem curry.

Aromatyczny ryż: Do gotującej się wody dosypujemy przyprawy: curry, kurkumę i czerwoną paprykę. Gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu.

Sos kokosowy:
Do rondelka przelewamy mleczko kokosowe (lub mieszamy śmietankę z wiórkami), a następnie dodajemy śmietanę oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Całość lekko zagotowujemy, ciągle mieszając.

Propozycja podania:
Za pomocą małych kubeczków usypujemy dwie kupki ryżu, a następnie układamy kurczaka curry. Danie delikatnie polewamy sosem kokosowym, całość dekorujemy gałązkami świeżego rozmarynu.

4 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :)

    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie też dziś było curry, ale warzywne :D bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile fantastycznych smaków na jednym talerzu; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam ostatnio i wyszło nieźle :) Świetne inspiracje do gotowania na Twoim blogu są! Prośba - pisz dokładnie, ile jakiejś przyprawy dodajesz, to byłoby spore ułatwienie (ja chyba dodałam za dużo pieprzu kolorowego do kurczaka, ale i tak wyszło mega) ;)

    OdpowiedzUsuń