niedziela, 28 lipca 2013

Tarte aux courgettes, czyli francuska tarta z cukinią

Tarty, czyli jedno z najpopularniejszych dań francuskich można dostać niemalże w każdej boulangerie, piekarni w Paryżu. Podawane zarówno na słodko jak i na słono, podbiły moje serce od pierwszego... kęsa! Na ich zakup mogłam wydać każde pieniądze - do czasu, gdy w jednej z francuskich magazynów kulinarnych przeczytałam ekspresowy przepis na tartę - banalny, szybki i sprawdzony. Od tamtego czasu, tarty goszczą nam moim stole bardzo regularnie - za każdym razem z innymi dodatkami, w różnych kombinacjach... No cóż, wreszcie mogę spokojnie chodzić do piekarni i ze spokojnym sumieniem kupować tylko świeżą bagietkę... :)

Składniki:
ciasto:
- 200g mąki 
- szczypta soli
- 90g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 jajko (najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
- 20ml zimnej wody
tarta:

- 100ml mleka
- 60ml śmietany
- 3 jajka(najlepiej od kur z wolnego wybiegu)
- 200g cukinii (około 2 sztuki lub 1 bardzo duża)
- 150g serka ricotta
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku

opcjonalnie:
- ziarna sezamu do posypania tarty
- 150g wędzonego łososia*

Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników dokładnie zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez około 30 minut.  Gdy ciasto będzie już schłodzone należy je rozwałkować i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i nakłuć w kilku miejscach widelcem. 
2. Cebulką kroimy na drobne kawałki, solimy i lekko zarumieniamy na rozgrzanej patelni. Cukinię myjemy i nieobraną kroimy na kawałki. 
3. Mieszamy jajka ze śmietaną, mlekiem, a następnie doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy serek ricotta, całość dokładnie mieszamy.
4. Cukinię i cebulkę łączymy z masą z ricotty, a następnie wylewamy na ciasto. Opcjonalnie tartę posypujemy ziarnami sezamu.
5. Pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
6. Tartę podajemy na ciepło lub zimno. Dobrze smakuje z sałatą i pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą z oliwek oraz kieliszkiem białego wina.

* Jeżeli lubimy łososia, możemy dodać go wraz z cukinią do masy z serka ricotta, na pewno wzbogaci smak naszego dania.

3 komentarze:

  1. Zrobiliśmy dzisiaj z mężem ;) Wyszło super!
    Zamiast zwykłej cebuli dodaliśmy czerwoną i obraliśmy cukinię.
    Podaliśmy na ciepło razem z sałatką ze świeżych pomidorów z bazylią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niezmiernie się cieszę, że smakowało!
      - takie komentarze sprawiają mi wielką radość! :)
      fajny pomysł z czerwoną cebulką!

      Usuń