Kruchy spód na około 4 mini tartaletki:
- 200g mąki pełnoziarnistej (jest zdrowsza!) lecz możemy użyć również tradycją, mąkę tortową
- 70g cukru pudru
- 100g zimnego masła
- 1 jajko
Jedwabisty krem:
- 250g mascarpone
- 150g śmietany kremówki
- 4 łyżeczki soku z limonki*
*Kwaskowa limonka sprawi, że krem nabierze wyjątkowego, nietuzinkowego smaku. Jednak wedle uznania możemy ją zastąpić ekstraktem z wanilii lub innym, ulubionym dodatkiem.
oraz
- 500g świeżych malin
- cukier puder do dekoracji
Zabieramy się do pracy!
1. Masło dokładnie ucieramy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy jaja i mąkę. Składniki łączymy szybkimi ruchami. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na cztery części i rozciągamy je w foremkach do tarteletek (ich kształt zależy od naszych własnych upodobań). Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe spody wyciągamy z piecyka i studzimy.
2. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy serek mascarpone, sok z limonki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą miksera.
3. Krem nakładamy na wystudzone spody, a następnie układamy na nich umyte i wysuszone maliny. Tartaletki lekko posypujemy cukrem pudrem.
4. Deser podajemy schłodzony, świetnie smakuje wraz z lampką różowego wina.
Smacznego!
pycha, uwielbiam takie tarteletki :)
OdpowiedzUsuńZROBIŁAM - WYSZŁY ZNAKOMICIE !!! POLECAM Z CAŁEGO SERCA
OdpowiedzUsuń