środa, 10 lipca 2013

Letnia, zielona sałatka z wędzonym łososiem

To jest jedna z tych sałatek, która dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło - i ciągle nie mogę się zdecydować, którą wersję bardziej lubię. Jedno wiem na pewno - uwielbiam domowe, bazyliowe pesto, pyszną cukinię i delikatny smak łososia.... - którego w wersji wegetariańskiej możemy zastąpić serem kozim, a sałatka nadal będzie wyborna... :)

Na około 3 porcje potrzebne nam będzie:
- pół opakowania drobnego makaronu
- 1 cukinia
- mała cebulka
- 150g zielonej fasolki szparagowej(świeżej lub z puszki)
- 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
- 100g wędzonego łososia lub 100g koziego sera
zielone pesto:
- 2 szklanki świeżych liści bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka orzechów piniowych (można zastąpić innymi orzechami, na przykład włoskimi)
- ½ szklanki oliwy z oliwek

- kilka łyżek startego parmezanu
- czarny pieprz




Do pracy!
Zielone pesto:
Do blendera wkładamy bazylię, obrany czosnek oraz orzechy i na na najwyższych obrotach miksujemy na w miarę gładką masę. Następnie powoli wlewamy oliwę, starty ser i czarny pieprz, dokładnie mieszamy. Pesto przekładamy do słoiczka, przechowujemy w lodówce.

Sałatka:
1. Ugotowany al dente makaron  dokładnie studzimy*
2. Cebulkę i cukinię kroimy na drobne kawałeczki, fasolkę szparagową gotujemy lub odcedzamy ją z puszki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulkę i delikatnie ją solimy. Po chwili dodajemy cukinię i całość smażymy około 3 minuty, aż do średniej miękkości cukinii. Bazylię myjemy, siekamy.
3. Gotowe warzywa przekładamy do naczynia, dodajemy pesto, bazylię oraz makaron, całość dokładnie mieszamy. Sałatkę układamy na talerzach, i w zależności od kulinarnych preferencji, dodajemy ser kozi lub kawałeczki wędzonego łososia.

*W wersji na ciepło pomijamy ten krok.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz