czwartek, 10 października 2013

Zupa dyniowa z imbirem

Sezon dyniowy trwa! Kilka dni temu zapraszałam Was na pumpkin pie czyli ciasto dyniowe, dzisiaj zachęcam do przygotowania pysznej zupy. Dodatek imbiru sprawia, że jest niezastąpiona w chłodne, jesienne dni! Smacznego! 
Potrzebne nam będzie:
- 1kg dyni
- szklanka mleka
- szklanka bulionu warzywnego
- mała cebulka
- świeży imbir (ok 1,5cm*) 
- 1 łyżeczka curry 
- 3 łyżeczki  przyprawy słodkiej papryki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
*Ilość imbiru zależy od własnych preferencji - w chłodne dni dodaję go nieco więcej, jednak dla dzieci używam zdecydowanie mniej.



Do pracy!
1. Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Kawałeczki wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Studzimy.
2. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na masełku z odrobiną soli. Upieczone kawałki dyni miksujemy na gładką i jednolitą masę wraz ze startym imbirem oraz cebulą. 
3. Do masy dyniowej dodajemy mleko, wywar warzywny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przed podaniem.

Propozycja podania: zupa dyniowa świetnie smakuje z prażonymi pestkami dyni, prażonym słonecznikiem lub grzankami. Koneserzy sera mogą ją serwować z kawałeczkami fety lub gorgonzoli.




4 komentarze:

  1. Wygląda a i pewnie smakuje obłędnie! W sam raz na babie lato!

    OdpowiedzUsuń
  2. dzisiaj jadłam! była przepyszna !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. a będę jeść jutro :) składniki już kupione!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super :-).Ciekawe jak samkuje ;-P

    OdpowiedzUsuń