Sezon dyniowy trwa! Kilka dni temu zapraszałam Was na pumpkin pie czyli ciasto dyniowe, dzisiaj zachęcam do przygotowania pysznej zupy. Dodatek imbiru sprawia, że jest niezastąpiona w chłodne, jesienne dni! Smacznego!
Potrzebne nam będzie:- 1kg dyni
- szklanka mleka
- szklanka bulionu warzywnego
- mała cebulka
- świeży imbir (ok 1,5cm*)
- 1 łyżeczka curry
- 3 łyżeczki przyprawy słodkiej papryki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól morska
*Ilość imbiru zależy od własnych preferencji - w chłodne dni dodaję go nieco więcej, jednak dla dzieci używam zdecydowanie mniej.
Do pracy!
1. Dynię obieramy ze skóry, kroimy na kawałki. Kawałeczki wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza. Studzimy.
2. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na masełku z odrobiną soli. Upieczone kawałki dyni miksujemy na gładką i jednolitą masę wraz ze startym imbirem oraz cebulą.
3. Do masy dyniowej dodajemy mleko, wywar warzywny oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przed podaniem.
Propozycja podania: zupa dyniowa świetnie smakuje z prażonymi pestkami dyni, prażonym słonecznikiem lub grzankami. Koneserzy sera mogą ją serwować z kawałeczkami fety lub gorgonzoli.
Wygląda a i pewnie smakuje obłędnie! W sam raz na babie lato!
OdpowiedzUsuńdzisiaj jadłam! była przepyszna !!!
OdpowiedzUsuńa będę jeść jutro :) składniki już kupione!
OdpowiedzUsuńWygląda super :-).Ciekawe jak samkuje ;-P
OdpowiedzUsuń