Zapraszam
na kulinarną wycieczkę do Azji, i to ze składników powszechnie
dostępnych w każdym polskim supermarkecie! Serwuję dziś sałatkę z
makaronu celofanowego - w wersji wegetariańskiej z orzeszkami ziemnymi, a
dla smakoszy ryb z pysznym tuńczykiem. Niezdecydowanych zapewniam -
jedna i druga wersja jest przepyszna! :)
Na dwie miseczki potrzebne nam będzie:
- 100g makaronu celofanowego
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/2 średniej czerwonej papryki
- 10cm ogórka
- 3 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych
- pół natki kolendry (lub pietruszki)
- łyżka soku z limonki (lub z cytryny)
- 1/5 czerwonej papryczki chilli
- trzy łyżki sosu sojowego
- łyżka miodu
- świeżo zmielony czarny pieprz
*opcjonalnie:
- puszka tuńczyka
Sposób przygotowania:
1. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy.
2. Paprykę i cebulę kroimy na drobne paseczki, ogórka na małe kawałki. Natkę myjemy, osuszamy i siekamy.
3. Orzeszki prażymy na rozgrzanej patelni, aż do zarumienienia.
4.
Przygotowujemy sos: mieszamy miód z sosem sojowym i sokiem z cytryny.
Doprawiamy go czarnym pieprzem oraz dodajemy do niego drobno posiekaną
papryczkę chilli (dla tych, którzy nie lubią ostrych potraw - radzę
koniecznie usunąć pestki z papryczki!).
5.
W misce łączymy wszystkie składniki: makaron, warzywa, orzeszki i
połowę posiekanej kolendry. Gdy używamy tuńczyka, również go dodajemy w
tym momencie. Wszystko polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sałatkę
przekładamy do mniejszych miseczek, dekorujemy pozostałą częścią
kolendry.
Smacznego! :)
Jak pięknie wygląda /jakim aparatem fotografowana?/ a i na pewno superowo smakuje.
OdpowiedzUsuńBrawo Pani Zielona Patelko !!!
Super! Dzisiaj jade do sklepu i robimy z ukochaną :))))
OdpowiedzUsuń