Dużo minerałów i witamin, mało kalorii. Recepta na dietę-cud? Z pewnością tak. Jednak jest to również przepis na pyszną zupę - krem z marchewki z dodatkiem aromatycznego selera naciowego oraz... niezastąpionego kminku, który poza swoimi walorami smakowymi działa przeciwwirusowo, świetnie wpływa na nasz układ trawienny oraz coś dla alergików - niweluje uciążliwy katar! Zapraszam od serca na samo zdrowie na talerzu!
Składniki na 4 zdrowe porcje:
- 700g marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 litr wywaru warzywnego (lub 3 kostki bulionowe)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1,5 łyżki zmielonego kminku
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka przyprawy ze słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy
oraz
-2 łyżki pestek dyni
-3 łyżki pestek słonecznika
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę obieramy i kroimy na kawałeczki. Cebulę kroimy w kostkę. Ząbek czosnku obieramy i kroimy na plasterki. Seler naciowy kroimy na centymetrowe kawałki.
2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy czosnek i cebulkę. Podsmażamy ciągle mieszając, po chwili dodajemy seler naciowy. Smażymy na niewielkim ogniu, do czasu gdy warzywa zmiękną. Dodajemy zmielony kminek i podsmażamy całość przez kolejną minutę.
3. Do wysokiego garnka wlewamy bulion, podsmażone warzywa oraz pokrojoną marchewkę i gotujemy ją tak długo, aż będzie miękka (około 20 minut). Po ugotowaniu odstawić marchewkę aż do wystygnięcia.
4. W międzyczasie prażymy ziarna na patelni- ja zrobiłam to na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, z odrobiną soli morskiej. Pamiętajmy by ciągle je mieszać - wtedy z pewnością ich nie przypalimy.
4. Zupę miksujemy na gładką, jednolitą masę.
Sposób podania: zupę podajemy podgrzaną, posypaną uprażonymi pestkami dyni i słonecznika.
Opcjonalnie zupę można podawać z grzankami z ciemnego pieczywa.
Smacznego!
Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny, ale też ciekawie podany. To też bardzo ważne!
OdpowiedzUsuń