Jak każda kobieta, nie wyobrażam sobie życia bez czekolady! No cóż, poza walorami smakowymi jest to niezawodne antidotum na zły humor, muchy w nosie, brzydką pogodę i kiepski dzień. Czekoladę pałaszuję w każdej formie - jako czekoladę do picia, ciasteczka i ciasta czekoladowe, dodatek do deserów i jako smaczny koktajl. Dzisiaj do długiej listy moich czekoladowych "naj" dopisuję błyskawiczny mus czekoladowy - jest jedwabisty, puszysty i... obłędnie przepyszny! Uwierzcie, bardzo szybko zniknęły wszystkie miseczki.. :)
Na 4 miseczki pysznego musu potrzebne nam będzie:
- 250g dobrej jakości gorzkiej czekolady (minimum 60% zawartości kakao)
- 160g białych pianek marshamllow (znane w Polsce biało-różowe pianki również mogą być wykorzystane)
- 260ml gęstej śmietany (30-36%)
- 70ml wiśniówki*
- 50g miękkiego masła
- 50g miękkiego masła
- 3 łyżki wiśni ze słoiczka
- orzechy włoskie do dekoracji deseru
*Jeżeli deser będą jadły dzieci, wiśniówkę można zastąpić dwiema łyżkami konfitury wiśniowej
Sposób przygotowania:
1. W garnku rozpuszczamy czekoladę, pianki marshamllow oraz masło, na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa będzie jednolita i gładka, studzimy ją, a następnie dolewamy wiśniówkę oraz dodajemy wiśnie. Całość dokładnie mieszamy.
2. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę.
3. Ostrożnie łączymy śmietanę z masą czekoladową. Dokładnie mieszamy, aż do całkowitego połączenia wszystkich składników.
4. Krem przelewamy do miseczek i chłodzimy w lodówce przez około 4 godziny.
5. Przed podaniem posypujemy orzechami włoskimi.
Smacznego! :)
w jednej z moich ulubionych kawiarni uwielbiam zamawiać gorącą czekoladę z wiśniówka i wiśniami więc ślinka mi pociekła jak zobaczyłam ten przepis:))
OdpowiedzUsuńW takim razie przepis koniecznie do wypróbowania! :)
UsuńPozdrawiam i całuję :)
Wygląda obłędnie, porywam jedną szklaneczkę :P
OdpowiedzUsuńwww.domowe-wypieki.com
Yes, Yes, Yes, TAK, TAK, TAK - na te jesienne słoty w sam raz !!!
OdpowiedzUsuńTaki mus - musowo potrzebny mi !!!
OdpowiedzUsuń