Łódeczki z paluszkami krabowymi to ciekawy pomysł na nietypową przystawkę przed elegancką kolacją lub przegryzkę podczas spotkania ze znajomymi. Gorzki smak cykorii świetnie komponuje się z paluszkami, lekko kwaskowym imbirem i chrupiącymi ziarenkami czarnego sezamu. Do tego wszystkiego makaron i sos sojowy, które przeniosą nas w orientalne, pyszne klimaty!
Paluszki krabowe, inaczej zwane surimi, jest to produkt kuchni dalekowschodniej, sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Paluszki to doskonałe źródło pełnowartościowego białka oraz kwasów omega, tak bardzo potrzebnych nam zwłaszcza jesienią i zimą! Koniecznie spróbujcie paluszków krabowych - ja się w nich zakochałam od pierwszego... gryza!
Potrzebne nam będzie:
- 2 cykorie - 100g makaronu sojowego
- 100g paluszków krabowych lub 100g wędzonego łososia
- łyżka ziaren czarnego sezamu
- 2 łyżki marynowanego imbiru, najlepiej różowego* (do kupienia na przykład w sklepach z orientalną żywnością)
- cebulka dymka
- sos sojowy
*w razie problemów z kupieniem marynowanego imbiru, możemy pominąć ten składnik
Sposób przygotowania:
1. Odrywamy liście cykorii i delikatnie je myjemy i osuszamy ręcznikiem.
2. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy.
3. Paluszki krabowe tniemy na około 2,5 centymetrowe kawałeczki. Gdy zdecydowaliśmy się na przystawkę z łososiem - rozrywamy go rękami na mniejsze części. Dymkę obieramy i drobno siekamy. Imbir, jeśli jest w dużych kawałkach, tniemy na mniejsze.
4. W misce dokładnie mieszamy makaron, paluszki krabowe, imbir oraz dymkę. Wypełniamy "łódeczki" z cykorii. Każdą porcję posypujemy czarnym sezamem.
5. Polewamy sosem sojowym tuż przed podaniem lub przelewamy sos sojowy do małych miseczek i każdy z gości polewa łódeczki wedle własnego uznania.
propozycja podania z łososiem
Jak wspaniale ta przystawka wygląda! Obie wersje rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńA fotki bajeczne!
Magiczne wręcz fotki! Brawo!
OdpowiedzUsuńBardzo dekoracyjna przystawka.
OdpowiedzUsuń