Składniki na dwie porcje:
- 250 - 300g polędwicy wieprzowej
- 30g masła
- 200g świeżych kurek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 listki laurowe
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki tymianku (lub tymianek suszony - półtorej łyżeczki)
- 1/4 szklanki białego wina*
- 1/2 szklanki wody
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżka mąki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa do smażenia
* Do gotowania używam dobrej jakości i smacznych win - nasza potrawa wchłania jego aromaty, zatem dobre wino to gwarancja pysznego sosu. Reszta wina się nie marnuje - piję je do mojego dania, a jedną lampką umilam sobie gotowanie... :)
Do pracy!
1. Dokładnie umyte kurki* kroimy na nieco mniejsze kawałeczki, cebulę w kostkę, a ząbek czosnku na cienkie plasterki. Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Następnie dodajemy kurki, całość dusimy pod przykryciem przez około 5 minut, raz na jakiś czas mieszając. Kolejny krok to dodanie wina, wody, listków laurowych, rozmarynu, tymianku. Całość dusimy przez 10 minut.
2. Mąkę mieszamy ze śmietanką. Dolewamy do niej odrobinę kurek z sosem, i gdy składniki się dokładnie połączą, dolewamy do sosu na patelni. Mieszamy i ściągamy z ognia.
3. Polędwiczki wieprzowe myjemy, oczyszczamy, kroimy na plastry (około 1-1,5cm) i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron, tak by były rumiane.
4. Podsmażone polędwiczki przekładamy na patelnię z sosem i dusimy przez około 15 minut, aż do miękkości mięsa.
Sposób podania:
Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym świetnie smakują z kaszą - ja użyłam mieszanki różnych kasz i orzechów. Kaszę ułożyłam na talerzu przy pomocy małej filiżanki do kawy, całość ozdobiłam rozmarynem.
Smacznego!
*Dobra rada: Jak myć kurki?
W
sklepach kupujemy kurki, które bardzo często mają na sobie wiele piasku
i ziemi. Nie zawsze mycie pod bieżącą wodą dokładnie je oczyści.
Polecam zatem mój domowy sposób, łatwy, przyjemny i przede wszystkim
skuteczny.
1. Wkładamy do miseczki i zasypujemy suche kurki solą.
2. Do miseczki wlewamy wrzątek, tak by wysokość wody była około 5 cm nad kurkami.
3. Teraz mieszamy. Po chwili kurki wypłyną na powierzchnię, a piach opadnie na dno.
4.
Gdy piach i brud już osiądą na dnie, wybieramy kurki łyżką cedzakową i
osuszamy na ręczniku. Większość kurek będzie skutecznie oczyszczona już
po pierwszym zalaniu, jednak te najbrudniejsze można zalać dwa, trzy
razy.
Kurki podczas moczenia nie tracą swej jędrności, nie rozchodzą się i nie tracą kształtu.
PIĘKNIE WYGLĄDA !!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńmniaaaam
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wygląda !!! Muszę przy najbliższej okazji oczarować tym daniem mojego faceta...
OdpowiedzUsuńJest mięsożerny i grzybożerny. Dwa w jednym!!!
Na pewno jest pysznie!
OdpowiedzUsuńSuper dziś wypróbuję Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuń