poniedziałek, 30 grudnia 2013

Mini kanpeczki z pastą z wędzonego łososia i świeżego koperku

Szukacie pomysłu na smaczne przekąski na sylwestrową, długą noc? Jeśli tak, to zachęcam do skosztowania zdrowej i przepysznej pasty z norweskiego łososia wędzonego - zapewniam, że Wasi goście będą zachwyceni, a Wy z pewnością nie napracujecie się w kuchni, zyskując cenny czas na kręcenie loków czy prasowanie eleganckiej koszuli... :) 


Na 15 zdrowych i kolorowych kanapeczek potrzebne nam będzie:
- 15 mini chlebków pumpernikiel (jeżeli nie znajdziesz ich w swoim supermarkecie, możesz wyciąć je samodzielnie, na przykład używając okrągłych foremek do ciasteczek )
- 100-150g norweskiego wędzonego łososia* + 1 plaster do dekoracji
- 1 opakowanie naturalnego serka śmietankowego (na przykład typu Alemette lub Philadelphia - co lubisz!)
- 1 łyżka soku z limonki (jest łagodniejsza w smaku od cytryny)
- 3 gałązki koperku + 1 do dekoracji
- świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
1. Łososia, serek śmietankowy oraz sok z limonki miksujemy na gładka masę za pomocą blendera.
2. Pastę doprawiamy czarnym pieprzem i mieszamy z posiekanym koperkiem.
3. Pastę podajemy na mini chlebkach pumpernikiel, dekorujemy świeżym koperkiem i kawałeczkami łososia.

Smacznego! :)



4 komentarze:

  1. Ślinka cieknie patrząc na te kanapeczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam dzisiaj - mega pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. skorzystałam z przepisu - rewelacja ! zarówno w smaku jak i w wyglądzie na stole :) polecam !

    OdpowiedzUsuń