piątek, 13 grudnia 2013

Mintaj z czerwonymi warzywami

Jest to moja autorska, jeszcze smaczniejsza, wersja znanej i lubianej „ryby po grecku”. Podaję ją tradycyjnie na zimno lub... na ciepło w towarzystwie polskich ziemniaczków. Mam nadzieję, że mintaj z czerwonymi warzywami zasmakuje Wam na tyle, że stanie się częścią Waszego całorocznego rybnego menu - i ku uciesze Greków, nie będziecie jeść tej potrawy już tylko w okresie Bożonarodzeniowym.... :)



Potrzebne nam będzie…

- 5 płatów mintaja (ja użyłam mrożonego)
- 3 duże marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- pół selera lub jeden mały
- 4 białe cebule
- przecier pomidorowy (około 0,5l)
- koncentrat pomidorowy (około 50g)
- przyprawa ze słodkiej i ostrej papryki w proszku
- listki laurowe
- ½ łyżeczki kminku rzymskiego
- sól i pieprz
oraz
 - pół kilo polskich, najsmaczniejszych ziemniaczków




Zabieramy się do pracy…
1. Rybę rozmrażamy, usuwamy nadmiar wody. Mintaja smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawami ostrą i słodką papryką. Gdy ryba będzie już gotowa – ściągamy ją z ognia.
2.  Cebulę kroimy w piórka. Resztę warzyw obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do garnka o grubym dnie wrzucamy cebulę, solimy i pieprzymy do smaku. Gdy się odrobinę zeszkli, dodajemy resztę warzyw i zalewamy je przecierem pomidorowym oraz koncentratem. Doprawiamy kminkiem, przyprawami z papryki, solą i pieprzem. Dokładamy listki laurowe. Warzywa dusimy około 30 min, aż będą na pół miękkie.  
3. W międzyczasie obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonej wodzie aż do miękkości.
4. Gdy czerwone warzywa będą już gotowe przekładamy je na półmisek i kładziemy na nich mintaja. Danie podajemy na ciepło, wraz z pysznymi, polskimi ziemniaczkami.

Jeśli jednak jesteście tradycjonalistami  i wolicie przyrządzić tradycyjną "rybę po grecku" podawaną na zimno – wówczas warzywa przekładamy do półmiska, na przemian z rybą. Schładzamy danie przez kilkanaście godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc. Smaczną rybę z czerwonymi warzywami pałaszujemy na zimno, na przykład wraz z polskim, razowym chlebem.

Każda wersja dobra i smaczna, do wyboru...

2 komentarze:

  1. Mintaj w sam raz dla tych co nie lubią karpia.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pięknie !!!

    OdpowiedzUsuń