środa, 25 grudnia 2013

Świąteczny kompot z suszu owocowego

Kompot z suszu dopiero od niedawna pojawia się na moim świątecznym stole, jednak jestem pewna, że będzie na nim królował już zawsze. Jego wspaniały smak, pełen aromatu suszonych owoców, polskiego miodu, goździków, wanilii i cynamonu idealnie podkreśla atmosferę świąt oraz... poprawia trawienie, więc jest idealnym trunkiem dla wigilijnych łakomczuszków... :)

Potrzebne nam będzie:
- 200g suszonych jabłek
- 200g suszonych śliwek (najlepiej polskich wędzonych)
- 200g suszonych gruszek
- 3 łyżki miodu dobrej jakości
- 1 cytryna

- 1 pomarańcza
- 1 laska wanilii
- 7 goździków
- 1 łyżka cynamonu
- 3 litry wody



Zabieramy się do pracy:
1. Do wysokiego garnka wlewamy 3 litry wody. Wrzucamy wszystkie suszone owoce, laskę wanilii, goździki, cynamon oraz jedną łyżkę miodu. Całość zagotowujemy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
2. Cytrusy bardzo dokładnie myjemy i obieramy z nich skórkę o szerokości około jednego centymetra. Dokładamy ją do kompotu wraz z sokiem z 1/2 pomarańczy oraz sokiem z 1/2 cytryny. Całość gotujemy przez 10-15 minut, uważając by owoce się nie rozpadły. 
3. Kompot ściągamy z ognia, dodajemy dwie łyżki miodu (lub jedną - wedle uznania).
4. Kompot odcedzamy przez sitko, nalewamy do szklaneczek, dodając kilka suszonych owoców.
Kompot podajemy na ciepło lub na zimno - jak kto lubi!

Smacznego! :)








1 komentarz:

  1. Też kocham kompot z suszu:) robię właśnie drugi gar;0 pierwszy już poszedł...:) twój ma piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń