poniedziałek, 17 lutego 2014

Wegetariańskie curry po indyjsku, z kalafiorem, ciecierzycą, ananasem i mleczkiem kokosowym

Na zdrowy początek tygodnia zapraszam Was na wegetariańskie curry pochodzące z kuchni indyjskiej, czyli pyszne i... pełnowartościowe danie, które mimo braku białka pod postacią mięsa i tak dostarczy nam wszystkich składników odżywczych, by w pełni sił i z uśmiechem na twarzy rozpocząć nowy tydzień! :)
Bazą tej potrawy jest aromatyczne curry, będące podstawową przyprawą w Indiach, a także pyszna kolendra, mleczko kokosowe, starty imbir oraz oczywiście ananas, cieciorka i chrupiący kalafior. Do tego podajemy ryż o aromacie cytryny i goździków. Mimo wielu składników przygotowanie tej pożywnej i pysznej potrawy nie zajmie nam więcej niż 20 minut! Do dzieła! ;)

Na 4 porcje potrzebne nam będzie:


curry:
- 3/4 średniego kalafiora
- 1 puszka cieciorki
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka mleka kokosowego (około 400g)
- 200g śmietany 18%  
- 2 duże pomidory
- 6 dymek wraz ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- świeży imbir wielkości kciuka*
- garść świeżej kolendry
- 1/3 opakowania curry
- 3 łyżeczki kurkumy 
- 3 łyżeczki przyprawy ze słodkiej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy z ostrej papryki*
- sok z 1/2 limonki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz 
*Jeżeli nie lubimy pikantnych potraw - dodajmy tych składników nieco mniej.

ryż:
- 400g ryżu paraboiled z dodatkiem dzikiego ryżu
- 10 goździków
- 1 cytryna


Zabieramy się do pracy:
curry:
1. Kalafior rozdzielamy na mniejsze różyczki. Następnie podpiekamy go na bardzo dużej patelni, przez około 5 minut, tak by był lekko zarumieniony. 
2. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na patelce z odrobiną oliwy i soli. Po chwili dodajemy pokrojony w paseczki czosnek. Chwilę smażymy i ściągamy z ognia. Przekładamy czosnek i cebulkę na patelnię z kalafiorem. 
3. Na dużą patelnię z kalafiorem dodajemy cieciorkę, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, sok z limonki oraz świeżo starty imbir. Wszystko dusimy minutę, a następnie dodajemy mleczko kokosowe i śmietanę. Danie doprawiamy curry, przyprawami z papryk, kurkumą, solą i pieprzem. Wszystko dusimy przez około 10 minut.
4. Na sam koniec dodajemy kawałki ananasa, posiekaną kolendrę oraz posiekany szczypior z trzech dymek.   

ryż: 
1. Do garnka z osoloną wodą dodajemy 10 goździków oraz wyciskamy sok z całej cytryny. 
2. W tak przygotowanej wodzie gotujemy ryż, wedle czasu wskazanego na opakowaniu. 
By zaoszczędzić czas, ryż gotujemy podczas przygotowywania curry.

Smacznego! :)




3 komentarze:

  1. WYGLĄDA SUPER! JUTRO ROBIĘ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślinka cieknie...a zapach curry.... to jest to!

    OdpowiedzUsuń