niedziela, 16 lutego 2014

Włoskie kluseczki szpinakowe z ricottą i sosem pomidorowym

Kluseczki szpinakowe z ricottą to pyszne danie pochodzące z Włoch - sami się przekonajcie, że już po pierwszym kęsie można się poczuć jak przy stole w słonecznej Italii.
Jest to najprostszy przepis, jaki można sobie wyobrazić, co jedynie przemawia na jego korzyść. Obiecuję - w niecałe 20 minut delikatne kluseczki pojawią się na Waszych talerzach! :)

Na dwie porcje potrzebujemy:

kluseczki:
- 1 opakowanie serka ricotta (około 250g)
- 100-150g mrożonego, siekanego szpinaku 
- 1 duże jajko lub 2 małe, najlepiej ekologiczne
- 50g mąki (ja użyłam pełnoziarnistej - zdrowiej!)
- 50g parmezanu
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- gałązka świeżej bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz 

sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych w kostkę pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- garść świeżej bazylii
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz 


Do pracy!

Kluseczki: 
1. Rozmrożony szpinak dokładnie odsączamy z nadmiaru wody (można to zrobić w sitku). Serek ricotta przekładamy do miseczki i mieszamy z jajkiem, mąką i parmezanem. Następnie dodajemy odsączony szpinak i całość doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
2. W dużym garnku zagotowujmy osoloną wodę. Z masy serowej odcinamy dużą łyżką kluseczki i wkładamy je do wody. Gotujemy przez około 10-13 minut na średnim ogniu, uważając by się nie posklejały. Kluseczki powinny wypłynąć na powierzchnię wody.
3. Kluseczki delikatnie odcedzamy.

Sos:
Cebulkę drobno kroimy i zarumieniamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Chwilkę podsmażamy, ciągle mieszając, następnie dodajemy krojone pomidory z puszki. Dolewamy oliwę z oliwek, podgrzewamy. Ściągamy patelnię z ognia, dodajemy posiekane listki bazylii. 

Sposób podania:
Kluseczki podajemy na sosie pomidorowym. Dania dekorujemy listkami bazylii oraz posypujemy startym parmezanem. Smacznego! :)


3 komentarze:

  1. Szpinak i wszystko co ze szpinakiem w sam raz na wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  2. To wygląda fantastycznie. Może moja dziewczyna mi kiedyś zrobi!

    OdpowiedzUsuń