Krem marchewkowy z pikantną nutką imbiru i pomarańczą to idealna propozycja na nieco chłodniejsze, wietrzne dni. Wystarczy jedna miseczka tej smacznej zupy, a zima już nie będzie nam niestraszna! Czas przygotowania to zaledwie 20 minut, z łatwością ugotuje ją każdy początkujący kucharz! A do tego... krem marchewkowy jest niskokaloryczny, więc może stać się stałą pozycją w menu każdej dbającej o linię damy. Smacznego!
- 1 litr bulionu warzywnego*
- 1kg marchewki
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomarańcza
- starty świeży imbir**
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki przyprawy ze słodkiej papryki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (ja użyłam light)
- 1 łyżeczka masła
*Najsmaczniejszy bulion to ten domowy, jednak leniwi mogą użyć kostek bulionowych
Do pracy!
1. Marchewkę obieramy, odkrawamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę gotujemy przez około 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
2. Cebulkę drobno siekamy, czosnek kroimy na plasterki i całość zarumieniamy na patelce z odrobiną masła i soli.
3.Ugotowaną marchewkę i cebulkę z czosnkiem przekładamy do garnka. Następnie dodajemy startą skórkę z całej pomarańczy oraz wyciśnięty sok z pomarańczy, starty imbir, cynamon i przyprawę ze słodkiej papryki. Dolewamy bulion.
4. Całość miksujemy blenderem na jednolitą, gładką masę. Krem dosmaczamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz odrobiną soli.
5. Dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego, dokładnie mieszamy.
Zupę podajemy na ciepło, odgrzaną. Wspaniale smakuje posypana kiełkami, uprażonym na patelce słonecznikiem lub pestkami dyni oraz grzankami.
Smacznego!
Bardzo smaczna zupka :)
OdpowiedzUsuńhttp://asiuuulek.blogspot.com/