Przez długi czas każde wielowarstwowe ciasto przerażało mnie wizją wielogodzinnego, żmudnego pieczenia. Namówienie mnie do przygotowania 'przekładańców' graniczyło niemal z cudem, w końcu... jestem kuchennym leniuchem! Stroniłam od ciast wielowarstwowych do czasu, gdy jedna z moich bliskich koleżanek podsunęła mi bardzo prosty przepis na Panią Walewską - pyszne ciasto o aromacie migdałowym, przekładane domowej roboty masą budyniową oraz lekko kwaskowym dżemem porzeczkowym. Koniecznie musicie go spróbować!
Na jedną prostokątną blachę potrzebne nam będzie (około 23 x 30cm) :
Kruche ciasto:
- 500g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- 200g masła
- 6 żółtek (z jajek od kur z wolnego wybiegu)
Beza:
- 6 białek (z jajek od kur z wolnego wybiegu)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- odrobina soli
Oraz:
- dżem porzeczkowy (około 600g)
- 150g płatków migdałowych
Masa kremowa:
- 500ml mleka 3,2%
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka (z jajek od kur z wolnego wybiegu)
- 2 łyżki cukru
- 200g masła
- 16g cukru migdałowego (do kupienia w większych supermarketach)
- 1/2 flakonika aromatu waniliowego
Do pracy!
1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy i dzielimy na pół.
2. Przygotowujemy bezę z połowy podanych składników* - białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę**, a następnie dodajemy bardzo małymi partiami cukier. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko delikatnie mieszamy.
* Bezę ubijamy dwukrotnie - za każdym razem tuż przed wyłożeniem nią ciasta.
* Bezę ubijamy dwukrotnie - za każdym razem tuż przed wyłożeniem nią ciasta.
*Ubite białka nie powinny wypaść z przechylonego do góry dnem naczynia.
3.Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Połówką ciasta wyłożyć blachę. Na rozwałkowanym i wyrównanym spodzie kładziemy połowę dżemu porzeczkowego. Kolejny krok to wyłożenie masy bezowej i posypanie jej płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza. Następnie placek studzimy. Te same czynności powtarzamy z drugą częścią składników.
4. Zabieramy się za przygotowanie masy kremowej: jedną szklankę mleka 3,2% zagotowujemy z wszystkimi cukrami. Drugą szklankę mleka miksujemy razem z 2 żółtkami oraz mąką, a następnie powoli dodajemy do gotującego się mleka z cukrami, ciągle mieszając.Zagotować i ostudzić. Masło ucieramy mikserem na puch, następnie powoli dodajemy do niego ostudzoną masę budyniową, cały czas miksując. Do połączonej kremowej masy dodajemy aromat migdałowy, dokładnie mieszamy.
5. Schłodzone placki przekładamy masą kremową.
6. Ciasto chłodzimy przez minimum 4 godziny w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego!!! :)
rewelacyjnie wygląda,i bardzo kusi
OdpowiedzUsuńFaktycznie, troche pracy trzeba włożyć do przygotowania tego ciasta, ale wygląda taaak apetycznie, że warto poświęcić swój czas! Musi wspaniale smakować!
OdpowiedzUsuńbaaaardzo lubię! akurat dla tego ciasta warto poświęcić dłuższą chwilę, aby później móc się cieszyć takim pysznym smakiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto :)
OdpowiedzUsuńA jak pięknie podane! Jaka wspaniała porcelana!
OdpowiedzUsuńNie sądziliśmy, że to ciasto będzie aż tak pyszne. Ważne by dobrać odpowiednią komfiturę. Nasza kwaskowa, z czarnej porzeczki z ogórdka wspaniale komponowała się z resztą i nadawała wyjątkowy posmaczek. Ach!;)
OdpowiedzUsuńTak nam to wyszło:
http://www.jakugotujesz.pl/recipes/ciasto-pani-walewska-pychotka/
Pozdrawiamy!
Ciasto jest wspaniałe! Polecam każdemu, kto ma trochę czasu i lubi odkrywać nowe smaki :)
OdpowiedzUsuń