Obok mazurków, babek i serników – ciasto Rafaello co
roku gości na moim wielkanocnym stole. Może dlatego, że jest bardzo słodkie, a podczas świąt robię sobie dietetyczną dyspensę? Sama nie wiem...Tak czy siak, ciasto smakuje
każdemu – nie tylko wielkim fanom znanych i lubianych łakoci. Mam nadzieję, że pięknie wkomponuje się w Wasze słodkie menu i zachwyci miłych gości…:)
Co włożyć do
koszyczka?
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 jajka
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki
- kilka kropel soku z cytryny
- 5 łyżek mąki
- kilka kropel soku z cytryny
Masa kokosowa
-0,75l słodkiej śmietanki kremówki 30%
-2 białe czekolady (koniecznie dobrej jakości! - inaczej po rozpuszczeniu nie zobaczymy pysznej lejącej się czekolady, a sam tłuszcz…)
- 3 śmietany w proszku typu „Śnieżka”
- 40dkg wiórków kokosowych
- 20dkg całych , obranych migdałów
- polewa czekoladowa (najlepiej gorzka, ciasto i tak jest bardzo słodkie)
-0,75l słodkiej śmietanki kremówki 30%
-2 białe czekolady (koniecznie dobrej jakości! - inaczej po rozpuszczeniu nie zobaczymy pysznej lejącej się czekolady, a sam tłuszcz…)
- 3 śmietany w proszku typu „Śnieżka”
- 40dkg wiórków kokosowych
- 20dkg całych , obranych migdałów
- polewa czekoladowa (najlepiej gorzka, ciasto i tak jest bardzo słodkie)
Zabieramy się do
pracy…
Biszkopt:
Ubijamy białka, dodając równocześnie parę kropel soku cytrynowego. Do sztywnych białek dosypujemy cukier, a następnie żółtka – ciągle ubijając. Dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na blachę (ja użyłam prostokątnej). Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni.
Biszkopt:
Ubijamy białka, dodając równocześnie parę kropel soku cytrynowego. Do sztywnych białek dosypujemy cukier, a następnie żółtka – ciągle ubijając. Dosypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Całość wylewamy na blachę (ja użyłam prostokątnej). Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-180 stopni.
Masa kokosowa:
Śmietanę podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w niej 2 białe czekolady, studzimy. Do wystudzonej masy dosypujemy „Śnieżkę”, ubijamy mikserem. Dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wystudzony biszkopt. Sparzone i obrane migdały układamy na masie kokosowej, całość fantazyjnie polewamy gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Śmietanę podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w niej 2 białe czekolady, studzimy. Do wystudzonej masy dosypujemy „Śnieżkę”, ubijamy mikserem. Dodajemy wiórki kokosowe, delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na wystudzony biszkopt. Sparzone i obrane migdały układamy na masie kokosowej, całość fantazyjnie polewamy gorzką czekoladą. Wkładamy do lodówki na godzinę.
Pałaszujemy z rodziną do ostatniego kawałeczka, w
towarzystwie miłych rozmów i śmiechu...
pycha,pycha,pycha
OdpowiedzUsuń