środa, 20 marca 2013

Krem brokułowo-cytrynowy z kawałkami wędzonego łososia

Jest to ulubiony krem mojej Mamy – gdy tylko napełniam nim miseczki, w kilkanaście sekund są już puste i czekają na dokład
Trudno się dziwić – krem z brokułów jest lekki,  bardzo aromatyczny – a co najważniejsze – nigdy się nie nudzi. Można go przygotować w wielu różnych wersjach, w połączeniu z rozmaitymi dodatkami - takimi, na jakie akurat mamy ochotę...
Szczególnie polecam Wam wersję, która najbardziej przypadła mi do gustu - krem z brokułów z nutką cytryny i kawałkami wędzonego łososia.
Mam nadzieję, że i Wy szybko opróżnicie zielone miseczki!



Składniki na cztery pełne miseczki 
2 brokuły
2 białe cebule
800ml wywaru warzywnego  - najlepiej własnej roboty
200g kwaśnej śmietany 14-18%
Sok z ½ cytryny
200g wędzonego łososia
Sól i świeżo zmielony pieprz


Jak się do tego zabrać...?

1. W osolonej wodzie gotuję brokuły oraz obrane cebule – do miękkości.

2. W oddzielnym garnku przygotowuję wywar warzywny według domowej receptury.

3. Ugotowane warzywa miksuję, aż do uzyskania kremowej, jednolitej masy. Dodaję śmietanę, mieszam.

4. Masę brokułową przekładam do lekko wystudzonego bulionu. Dodaję sól i pieprz do smaku, a także sok z ½ cytryny. Mieszam, a następnie całość zagotowuję

5. Zupę – krem przelewam do miseczek, dodaję paseczki łososia wędzonego, dekoruję listkami pietruszki, selera naciowego lub innych ziół, które znajdę w kuchni lub na ogrodzie…

1 komentarz: