piątek, 22 marca 2013

Kawa z likierem Baileys i bitą śmietaną

Chcąc rozweselić sobie zwykłe popołudnie w środku tygodnia.... polecam "wyskokową" kawę z likierem Baileys oraz domowej roboty bitą śmietaną. Doskonała w tradycyjnej wersji na ciepło, równie pyszna gdy podamy ją mrożoną! Nic tylko zasiąść na kanapie, wziąć dobrą książkę i odpocząć po ciężkim dniu... :)


Składniki:
wersja na ciepło:
- 50ml Baileys Irish Cream
- kawa z ekspresu (ja pijam ze świeżo zmielonych ziaren, około 100-150ml)
- gorąco, spienione mleko (około 40ml)
- domowej roboty bita śmietana
wersja mrożona:
- 50ml Baileys Irish Cream
- schłodzona kawa z ekspresu (około 100-150ml)
- zimne mleko (około 50-60ml)
- trzy kostki lodu
- domowej roboty bita śmietana

wersja na ciepło:
Przygotowujemy świeżą kawę w ekspresie, dodajemy spienione mleko, uzupełniamy kawę likierem i całość dekorujemy pyszną, domowej roboty bitą śmietaną. Nic prostszego, nic pyszniejszego!

wersja mrożona:
W wersji letniej, przygotowaną kawę chłodzimy, a następnie mieszamy z mlekiem. Do szklanki wrzucamy kilka kostek lodu, zalewamy kawą z mlekiem i dekorujemy bitą śmietaną. Pijemy póki zimne!

Gdy znajdziesz w swojej szafie własnej roboty ciasteczka - wtedy absolutnie będziesz już w siódmym niebie! - a przepis na ciastka już jutro!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz