Pasta jajeczna z avocado to świetna alternatywa dla tych, którym znudziły się znane – lecz już nieco mniej lubiane- kaloryczne jajka z majonezem, które tak często goszczą na naszych stołach. Z racji konsystencji do koszyczka wielkanocnego się nie nadaje, ale na pyszne polskie pieczywo – pasuje jak ulał!
Składniki:
- dwa dojrzałe avocado
- 4 jajka (ja używam wyłącznie od kur z wolnego wybiegu)
- sok z cytryny, około dwóch łyżeczek (zawsze dodaję „na oko”, w zależności jak bardzo kwaskowy smak zamierzam uzyskać)
- sól, pieprz
- sok z cytryny, około dwóch łyżeczek (zawsze dodaję „na oko”, w zależności jak bardzo kwaskowy smak zamierzam uzyskać)
- sól, pieprz
Pastę przygotowuje się błyskawicznie!
Studzimy ugotowane na twardo jajka, a następnie wrzucamy je do blendera. Dodajemy obrane kawałki avocado, całość miksujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Najlepiej smakuje ze świeżym, pełnoziarnistym pieczywem (choć sama niejednokrotnie podjadam ją łyżeczką, prosto z naczyńka…
Awokado zawiera znaczące ilości witamin B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu. Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję (należy je jeść w dużych ilościach przed nadejściem wiosny w pełni!. Jajko stanowi to pełnowartościowy produkt spożywczy. Tłuszcz zawarty w jajku jest źródłem lecytyny – polecam wszystkim studentom przed egzaminem! W żółtku jaja występują wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Są tam białka, tłuszcze, witaminy – A, D, E, K i witaminy grupy B, węglowodany oraz składniki mineralne. Nic, tylko czekać na Wielkanoc!
Awokado zawiera znaczące ilości witamin B6, K, E i C a także: karoteny, białko oraz sporo magnezu, wapnia i fosforu. Ze względu na dużą zawartość potasu jest polecane osobom wyczerpanym i cierpiącym na depresję (należy je jeść w dużych ilościach przed nadejściem wiosny w pełni!. Jajko stanowi to pełnowartościowy produkt spożywczy. Tłuszcz zawarty w jajku jest źródłem lecytyny – polecam wszystkim studentom przed egzaminem! W żółtku jaja występują wszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Są tam białka, tłuszcze, witaminy – A, D, E, K i witaminy grupy B, węglowodany oraz składniki mineralne. Nic, tylko czekać na Wielkanoc!
Zuza, super blog!!! wizualnie-aż milo popatrzeć, chociaz najchetniej wszystko zrobic a potem zjesc :P:P
OdpowiedzUsuńA mi pasta wyszla gorzka :/ czy to możliwe, że to wina cytryny?
OdpowiedzUsuńwłaśnie idę robić :) Dam znać jak wyszło!
OdpowiedzUsuńWyszło rewelacyjnie :) Taka zdrowsza alternatywa masła :)
OdpowiedzUsuń