niedziela, 31 marca 2013

Wielkanocna sałatka ziemniaczana z jajkiem, łososiem i kaparami


Jeżeli szukacie przepisu na niebanalną, wielkanocną sałatkę to myślę, że ta przypadnie Wam do gustu! Często pojawia się na moim świątecznym stole. Trudno jednak czekać na nią od Wielkanocy do Wielkanocy, więc zajadam się nią przez okrągły rok…  

Sałatki ziemniaczane to jedne z najpopularniejszych „dań”  w naszym kraju. Niestety większość z nich opływa majonezem, niemiłosiernie podnosząc  nam cholesterol no  i…. są bardzo, bardzo kaloryczne....
Przedstawiam Wam zatem smaczną i zdrową alternatywę – wielkanocną sałatkę, łączącą wiele pysznych smaków – od lekko kwaskowych kaparów, poprzez słonego łososia, aż po łagodne ziemniaki i polskie jajka.
Wrzucamy do koszyczka:
-  6 dużych ziemniaków 
- 150 g wędzonego łososia 
- 4 jajka- 2 łyżki kaparów
- łyżkę śmietany lub – co zdrowsze – jogurtu naturalnego
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól* i pieprz do smaku

Zabieramy się do pracy…
Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie, jednak nie do zupełnej miękkości, bo  nie mogą się „rozpadać”. Gotujemy jajka na twardo, około 5 minut. Wędzonego łososia wrzucamy na rozgrzaną patelnię na kilkanaście sekund, by białko lekko się ścięło, a ryba nie była surowa (można również zrobić to w mikrofali – wersja dla leniwych, czyli moja ulubiona). Ugotowane ziemniaki oraz jajka na twardo kroimy na plasterki, a następnie łączymy je ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku. Dodajemy łososia, całość mieszamy.  Sałatkę układamy na talerzach, posypujemy odsączonymi z wody kaparami oraz porwanym koperkiem.

*Dobra rada:
Nie zalecam używać dużej ilości soli – bo łosoś wędzony oraz kapary nadają sałatce słonawego, wyrazistego smak.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz