Jeżeli szukacie przepisu na niebanalną, wielkanocną sałatkę to myślę, że ta przypadnie Wam do gustu! Często pojawia się na moim świątecznym stole. Trudno jednak czekać na nią od Wielkanocy do Wielkanocy, więc zajadam się nią przez okrągły rok…
Przedstawiam
Wam zatem smaczną i zdrową alternatywę – wielkanocną sałatkę, łączącą wiele
pysznych smaków – od lekko kwaskowych kaparów, poprzez słonego łososia, aż po łagodne
ziemniaki i polskie jajka.
Wrzucamy do
koszyczka:
- 6
dużych ziemniaków - 150 g wędzonego łososia
- 4 jajka- 2 łyżki kaparów
- łyżkę
śmietany lub – co zdrowsze – jogurtu naturalnego
- kilka
gałązek świeżego koperku- sól* i pieprz do smaku
Zabieramy
się do pracy…
Gotujemy
ziemniaki w osolonej wodzie, jednak nie do zupełnej miękkości, bo nie mogą się „rozpadać”. Gotujemy jajka na
twardo, około 5 minut. Wędzonego łososia wrzucamy na rozgrzaną patelnię na
kilkanaście sekund, by białko lekko się ścięło, a ryba nie była surowa (można
również zrobić to w mikrofali – wersja dla leniwych, czyli moja ulubiona).
Ugotowane ziemniaki oraz jajka na twardo kroimy na plasterki, a następnie
łączymy je ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, doprawiamy do smaku. Dodajemy
łososia, całość mieszamy. Sałatkę układamy na talerzach, posypujemy
odsączonymi z wody kaparami oraz porwanym koperkiem.
*Dobra rada:
Nie zalecam
używać dużej ilości soli – bo łosoś wędzony oraz kapary nadają sałatce słonawego,
wyrazistego smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz