Składniki:
- 2 bułeczki – ciabaty
- 4 łyżeczki masła
- 2 średniej wielkości pomidory (lub jeden duży)
- ser mozarella
- dwie łyżki octu balsamicznego
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ciabaty smarujemy masełkiem, układamy na nich plasterki mozarelli oraz pomidorów. Skrapiamy octem balsamicznym, solimy i pieprzymy do smaku. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Tuż przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
W wersji na zimno – pomijamy krok z piekarnikiem, od razy dekorujemy zielonymi listkami i zabieramy się do jedzenia.
Kanapeczki caprese świetnie pasują wraz z poranną kawą lub świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym.
Miłego dnia! :)
To coś dla mnie! :)
OdpowiedzUsuń