poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Ciabata z caprese

Jest to dobry pomysł na szybkie śniadanie na ciepło lub smaczną „przegryzkę” w ciągu pracowitego dnia.  Można ją jeść gorącą, wprost z piekarnika lub na zimno – jednak ta pierwsza wersja, chrupiąca, z rozpuszczonym serem smakuje mi zdecydowanie bardziej. Ciekawe , która Wam bardziej przypadnie do gustu?


Składniki:
- 2 bułeczki – ciabaty
- 4 łyżeczki masła
- 2 średniej wielkości pomidory (lub jeden duży)
- ser mozarella
- dwie łyżki octu balsamicznego
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ciabaty smarujemy masełkiem, układamy na nich plasterki mozarelli oraz pomidorów. Skrapiamy octem balsamicznym, solimy i pieprzymy do smaku. Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni. Tuż przed podaniem dekorujemy listkami bazylii.
W wersji na zimno – pomijamy krok z piekarnikiem, od razy dekorujemy zielonymi listkami i zabieramy się do jedzenia.
Kanapeczki caprese świetnie pasują wraz z poranną kawą lub świeżo wyciskanym sokiem pomarańczowym.


Miłego dnia! :)


1 komentarz: