środa, 3 kwietnia 2013

Kruche ciasteczka z bakaliami

Początkowo kruche ciasteczka według przepisu, który Wam przedstawiam, robiłam wyłącznie w okresie bożonarodzeniowym , piękne pakowałam i rozdawałam jako słodki dodatek do prezentów.  Jednak w ciągu roku ich smak ciągle chodził mi po głowie… I takim oto sposobem kruche ciasteczka stały się nie tylko nieodłącznym dodatkiem każdych świąt, ale również częstym smakołykiem do niedzielnej kawy... 

Składniki – na około 12-15 ciasteczek (ja przeważnie robię z podwójnych składników – ciasteczka szybko się „rozchodzą”…)

ciasto:
- 100g masła
- 80g brązowego cukru
- 50g białego cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko
- 160g mąki (można użyć „zwykłej” lub razowej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- połowa olejku migdałowego

polewa:
- gotowa polewa z gorzkiej czekolady lub tabliczka gorzkiej czekolady do rozpuszczenia w rondelku, razem z odrobiną mleka lub śmietanki
- rozmaite orzechy, ziarna, bakalie, muesli – do posypania ciasteczek


Zabieramy się do pracy…
Cukier mieszamy z miękkim masłem, jajkami i olejkiem migdałowym – ja najczęściej robię to mikserem. Dodajemy mąkę,  wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy ciasto w kulę i owinięte w folię aluminiową wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Gdy będzie już odpowiednio zimne i twarde, rozwałkowujemy je do grubości około 3mm. Wykrawamy różne kształty – ja zwykle wykorzystuję różnych wielkości szklanki. Ciasteczka przekładamy na wysmarowaną masłem blachę lub na papier do pieczenia i wkładamy do piekarnika (170-180 stopni) na około 10 minut. Ciasteczka należy „sprawdzić” tuż przed wyjęciem z piekarnika – czasem wymagają one nieco dłuższego czasu pieczenia.

Czekamy aż słodkości ostygną, rozpuszczamy czekoladę i obficie polewamy nią ciasteczka. Od razu posypujemy je orzechami, bakaliami, ziarnami, muesli – tym, na co tylko mamy ochotę…

Pyszne ciasteczka można jeść od razu, tuż po zastygnięciu czekolady, lecz najpyszniejsze są na drugi dzień! Jednak w moim domu rzadko dotrzymują dnia następnego...

Ciasteczka świetnie nadaję się jako słodki prezent własnej roboty - należy ułożyć je jedno na drugim, owinąć przeźroczystym papierem do pakowania i zawiązać rafią. –Ot, pyszny prezent już gotowy!

4 komentarze:

  1. wyglądają przepysznie :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Może zrobi Pani coś z polewą cytrynową?

    OdpowiedzUsuń
  3. Idą święta i brakuje mi inspiracji! Wracaj Zielona Patelko!

    OdpowiedzUsuń