piątek, 5 kwietnia 2013

Makaron żytni z cieciorką, rukolą, fetą i sosem pomidorowym


Przepis na zdrowy, smaczny i  pełnowartościowy obiad ? Makaron z cieciorką, pysznym sosem pomidorowym, świeżą rukolą i pokruszoną fetą! Żelazo, białko, witaminy – wszystko na jednym, zdrowym talerzu!


Na dwa  talerze przygotowujemy: 
- pół paczki makaronu żytniego lub pełnoziarnistego
- garść rukoli 
- pół opakowania sera typu feta
- pomidory w puszcze 
- pół puszki cieciorki 
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula 
- sól, pieprz do smaku 
- oliwa do smażenia (zdrowsza od oleju słonecznikowego!)

Zabieramy się do pracy… 
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulkę i gdy lekko się zeszkli, dodajemy pokrojony w paseczki czosnek. Po minucie dorzucamy pomidory z puszki, całość przyprawiamy. W ostatniej minucie gotowania dorzucamy odlaną z zalewy cieciorkę. Mieszamy.

Makaron odcedzamy, umieszczamy z powrotem w garnku, do którego przelewamy sos, mieszamy. Całość rozkładamy na talerzach, posypujemy pokruszoną fetą i dekorujemy świeżymi listkami rukoli.



1 komentarz: