Przepis na zdrowy, smaczny i
pełnowartościowy obiad ? Makaron z cieciorką, pysznym sosem pomidorowym,
świeżą rukolą i pokruszoną fetą! Żelazo, białko, witaminy – wszystko na jednym,
zdrowym talerzu!
Na dwa talerze
przygotowujemy:
- pół paczki makaronu żytniego lub pełnoziarnistego
- garść rukoli
- pół opakowania sera typu feta
- pomidory w puszcze
- pół puszki cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia (zdrowsza od oleju słonecznikowego!)
Zabieramy się do pracy…
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulkę i gdy lekko się zeszkli, dodajemy pokrojony w paseczki czosnek. Po minucie dorzucamy pomidory z puszki, całość przyprawiamy. W ostatniej minucie gotowania dorzucamy odlaną z zalewy cieciorkę. Mieszamy.
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, według wskazówek na opakowaniu. W tym samym czasie na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy cebulkę i gdy lekko się zeszkli, dodajemy pokrojony w paseczki czosnek. Po minucie dorzucamy pomidory z puszki, całość przyprawiamy. W ostatniej minucie gotowania dorzucamy odlaną z zalewy cieciorkę. Mieszamy.
Makaron odcedzamy, umieszczamy z powrotem w garnku, do
którego przelewamy sos, mieszamy. Całość rozkładamy na talerzach, posypujemy
pokruszoną fetą i dekorujemy świeżymi listkami rukoli.
pycha :)
OdpowiedzUsuń