Przepis na ten pyszny, zielony dip jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie pięć
minut. Spróbujecie?
- 2 bardzo
dojrzałe avocado (należy wybrać te z ciemno zieloną skórką, nr 5 - pod spodem rysunek i wskazówka, jak je wybrać)
- 3 łyżki
soku z limonki
- sól morska
- świeżo
zmielony pieprz
- łyżka
oliwy z oliwek
- mały pęczek
świeżej kolendry
Opcjonalnie
możemy użyć dodatków:
- posiekana
cebulka
- 2 ząbki
czosnku
- 2 papryki
jalapeñoWersja podstawowa:Dojrzałe awokado obrać, ugnieść widelcem lub zmiksować. Skropić sokiem z limonki aby nie ściemniało. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą.
Wersja wzbogacona o dodatki:
Dojrzałe awokado obrać, ugnieść widelcem lub zmiksować. Skropić sokiem z limonki aby nie ściemniało. Cebulę, czosnek i paprykę drobno posiekać, dorzucić do rozgniecionego wcześniej avocado. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą.
Prawda, że banalnie proste? A jakie ciekawe i smaczne!
Oj, bardzo lubię guacoamole. ja robiłam kiedyś z dodatkiem ogórka, tez pyszne wyszło . Ciekawa ta Twoja wersja :)
OdpowiedzUsuńKocham guacamole! Robię z dodatkami i oprócz wymienionych dodaję jeszcze pomidora, za to bez pieprzu. Jest pyszne jako dodatek do pysznego śnniadania :D i nie tylko oczywiście!
OdpowiedzUsuńA tacosy próbowałaś kiedyś sama zrobić? Wychodzą super i znikają szybciej niż zdążysz sama usiąść do stołu;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGdzie udało Ci się kupić dojrzałe awokado? Ostatnio mam z tym problem a uwielbiam guacamole :( a sposób z trzymaniem niedojrzałego awokado w papierowej torebce/ wśród owoców się nie sprawdza, trochę mięknie ale w smaku wciąż jak niedojrzałe...
OdpowiedzUsuń