piątek, 26 kwietnia 2013

Meksykańskie zielone guacamole

Meksykańskie guacamole to doskonały dodatek do różnych potraw kuchni meksykańskiej (np. tortilli, quesadillas czy tacos), ale nie tylko… Można go również serwować jako dodatek do grillowanych mięs, a także jako dip do chipsów nachos i świeżo krojonych warzyw (np. selera naciowego, marchewki, papryki, czy zielonego ogórka).
Przepis na ten pyszny, zielony dip jest banalnie prosty, a jego przygotowanie zajmuje zaledwie pięć minut. Spróbujecie? 
Podstawowy przepis na meksykańskie guacamole: 
- 2 bardzo dojrzałe avocado (należy wybrać te z ciemno zieloną skórką, nr 5 - pod spodem rysunek i wskazówka, jak je wybrać)
- 3 łyżki soku z limonki
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- łyżka oliwy z oliwek
- mały pęczek świeżej kolendry

Opcjonalnie możemy użyć dodatków:
- posiekana cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki jalapeño
 
Wersja podstawowa:Dojrzałe awokado obrać, ugnieść widelcem lub zmiksować. Skropić sokiem z limonki aby nie ściemniało. Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą.

Wersja wzbogacona o dodatki: 
Dojrzałe awokado obrać, ugnieść widelcem lub zmiksować. Skropić sokiem z limonki aby nie ściemniało. Cebulę, czosnek  i paprykę drobno posiekać, dorzucić do rozgniecionego wcześniej avocado.  Dodać oliwę z oliwek, doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżo posiekaną kolendrą. 
Prawda, że banalnie proste? A jakie ciekawe i smaczne!





4 komentarze:

  1. Oj, bardzo lubię guacoamole. ja robiłam kiedyś z dodatkiem ogórka, tez pyszne wyszło . Ciekawa ta Twoja wersja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham guacamole! Robię z dodatkami i oprócz wymienionych dodaję jeszcze pomidora, za to bez pieprzu. Jest pyszne jako dodatek do pysznego śnniadania :D i nie tylko oczywiście!

    OdpowiedzUsuń
  3. A tacosy próbowałaś kiedyś sama zrobić? Wychodzą super i znikają szybciej niż zdążysz sama usiąść do stołu;)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie udało Ci się kupić dojrzałe awokado? Ostatnio mam z tym problem a uwielbiam guacamole :( a sposób z trzymaniem niedojrzałego awokado w papierowej torebce/ wśród owoców się nie sprawdza, trochę mięknie ale w smaku wciąż jak niedojrzałe...

    OdpowiedzUsuń