czwartek, 18 kwietnia 2013

Sałatka z buraka, koziego sera, zielonego jabłka, posypana pestkami prażonej dyni

Nie od dziś wiadomo, że buraczki to skarbnica witamin i minerałów. Jednak na co dzień jemy je bardzo rzadko, w dużej mierze dlatego, że niestety brak nam pomysłów w jaki sposób je przyrządzić. Oto jedna ze smacznych propozycji – mam nadzieję, ze Wam zasmakuje! :)

Składniki na 4 talerzyki sałatki:
- 2 buraki (poniżej rada jak je kupować!) 
- 2 zielone jabłka 
- 1 czerwona cebula
- rolada z koziego sera 
- garść pestek dyni 
- kilka kropel cytryny do skropienia jabłek
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek 
- łyżka soku z cytryny lub limonki 
- łyżka octu jabłkowego
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Rada: jak kupować buraki?
Wybieraj te jędrne (niewysuszone), czyste i gładkie, o intensywnej czerwono-fioletowej barwie, miejscami wilgotne i delikatne, a jeśli mają liście – to te ze świeżymi, czystymi i młodymi liśćmi. Wbrew pozorom najlepsze są buraki podłużne, a nie okrągłe - im bardziej kuliste tym gorsze.

Wszystko gotowe - zabieramy się do pracy!
1.Buraczki obieramy i gotujemy aż do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, czekamy aż ostygną, a następnie kroimy je w małe trójkątne plasterki. Wszystkie czynności wykonujemy w rękawiczkach, by nie pobrudzić sobie dłoni. 
2.Ser kozi rozdrabniamy na małe kawałeczki, jabłka myjemy, kroimy w trójkątne plasterki,  a następnie lekko skrapiamy cytryną by nie pożółkły. Cebulkę kroimy w pióra. 
3.Dynię wrzucamy na rozgrzaną patelnie, chwilę prażymy. Jeśli jesteśmy leniwi – możemy dodać do sałatki dynię prosto z opakowania.
4.Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie podane składniki. Doprawiamy, wedle smaku, solą i pieprzem.  
5.Na talerzu układamy warstwami buraczki, jabłka, cebulkę. Całość posypujemy kozim serem oraz ziarnami dyni.  Na końcu sałatkę skrapiamy sosem.

Smacznego ;) 


Kącik wiedzy o burakach!

Dlaczego warto jeść buraki?
- pomagają obniżyć ciśnienie krwi 
- zwiększają wytrzymałość nawet o 16% (w sportach wysiłkowych i trudach dnia codziennego) 
- pomagają wydalić z organizmu nadmiar kwasu moczowego, a dzięki zawartości wapnia, potasu, sodu i magnezu ułatwiają odkwaszanie

Buraczki zawierają:
- dwa rzadkie metale: cez i rubid – przez co działają hamująco na rozwój komórek nowotworowych;
- duże ilości kwasu foliowego – szczególnie potrzebnego osobom anemicznym (z anemią, ale także z każdą przedłużającą się i wyniszczającą chorobą) oraz kobietom w ciąży. Należy jednak pamiętać, że gotowanie zmniejsza jego ilość niemal o połowę;

- potas – pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
- oraz wiele innych, bezcennych minerałów.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz