piątek, 3 maja 2013

Muffinki bananowe z powidłami śliwkowymi


Jeśli ktoś zapytałby mnie o przepis na najprostsze i najpyszniejsze muffiny na świecie – z pewnością podałabym mu właśnie ten. Wystarczy 25 minut, by do kawy i dobrej książki pałaszować te bananowe pyszności… :) Czasami, aż uszy się trzęsą… wierzcie mi!

Na 12 bananowych babeczek potrzebne nam będzie…
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 2 jajka ( najlepiej od „szczęśliwych” kur z wolnego wybiegu) 
- 250g mąki (zdrowiej użyć mąki żytniej lub orkiszowej, niż mąki tortowej!) 
- 125ml oleju roślinnego
- 7 łyżeczek brązowego cukru (można go zastąpić białym) 
- ½ łyżeczki sody  
- łyżeczka proszku do pieczenia
oraz  do dekoracji –  powidła śliwkowe, płatki czekoladowe, cukier puder lub... możesz wybrać  to, na co akurat masz ochotę, lub co znajdziesz w swoje kuchni!



Zabieramy się do pracy!
Banany obieramy ze skórki, rozgniatamy widelcem i odstawiamy na bok.
Do miski wlewamy olej, dodajemy jajka, całość ubijamy. Dosypujemy mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia i masę bananową.
Wszystko mieszamy i przekładamy do papilotek ( lub specjalnej blachy) na muffinki. 
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
Mniam, mniam! Muffiny gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz