Uwielbiam organizować spotkania dla bliskich znajomych!
To takie miłe posiedzieć z nimi przy dobrym winie, muzyce i... pysznym jedzeniu!
Mini naleśniczki to błyskawiczna przekąska – ja podałam je z wędzonym łososiem, świeżym koperkiem i cytrynowym serkiem śmietankowym. Jednak są na tyle uniwersalne, że możesz je serwować z wszystkim tym, co akurat znajdziesz w lodówce, czy w zakurzonej szafce…
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 jajka
2 szklanki mleka
0,5 szklanki wody gazowanej
oraz - foremka na małe naleśniczki bądź patelnia z małymi, okrągłymi otworami
pyszne dodatki:
pół opakowania wędzonego łososia
biały serek typu Philadelphia
sok z 1/4 cytryny
natkę świeżego koperku
świeżo zmielony czarny pieprz
Jak się do tego zabrać?
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy w dużym garnku lub misce. 2. Na rozgrzaną patelnią przeznaczoną do formowania mini naleśniczków rozlewamy chochelką ciasto i smażymy aż do uzyskania pachnących mini smakołyków.
3. Serek Philadelphia mieszamy z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu oraz sokiem z cytryny, którym następnie smarujemy naleśniczki. 4. Dekorujemy je kawałeczkami wędzonego łososia oraz koperkiem i... zajadamy!
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy w dużym garnku lub misce. 2. Na rozgrzaną patelnią przeznaczoną do formowania mini naleśniczków rozlewamy chochelką ciasto i smażymy aż do uzyskania pachnących mini smakołyków.
3. Serek Philadelphia mieszamy z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu oraz sokiem z cytryny, którym następnie smarujemy naleśniczki. 4. Dekorujemy je kawałeczkami wędzonego łososia oraz koperkiem i... zajadamy!
Masz ochotę na wersję na słodko? Kliknij na link:
o ja! Uwielbiam łososia a w takiej postaci wygląda niesamowicie apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs
więcej info: http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html