czwartek, 2 maja 2013

Śmietankowe mini naleśniczki z łososiem i koperkiem


Uwielbiam organizować spotkania dla bliskich znajomych! 
To takie miłe posiedzieć z nimi przy dobrym winie, muzyce i... pysznym jedzeniu!
Mini naleśniczki to błyskawiczna przekąska – ja podałam je z wędzonym łososiem, świeżym koperkiem i cytrynowym serkiem śmietankowym. Jednak są na tyle uniwersalne, że możesz je serwować z wszystkim tym, co akurat znajdziesz w lodówce, czy w zakurzonej szafce… 


Wykładamy na stole...
ciasto naleśnikowe:  
2 szklanki mąki  
2 jajka 
2 szklanki mleka  
0,5 szklanki wody gazowanej 
oraz - foremka na małe naleśniczki bądź patelnia z małymi, okrągłymi otworami  

pyszne dodatki: 
pół opakowania wędzonego łososia 
biały serek typu Philadelphia 
sok z 1/4 cytryny
natkę świeżego koperku 
świeżo zmielony czarny pieprz 


Jak się do tego zabrać?
1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie mieszamy w dużym garnku lub misce. 2. Na rozgrzaną patelnią przeznaczoną do formowania mini naleśniczków rozlewamy chochelką ciasto i smażymy aż do uzyskania pachnących mini smakołyków.
3. Serek Philadelphia mieszamy z odrobiną świeżo zmielonego pieprzu oraz sokiem z cytryny, którym następnie smarujemy naleśniczki. 
4. Dekorujemy je kawałeczkami wędzonego łososia oraz koperkiem i... zajadamy!

Masz ochotę na wersję na słodko? Kliknij na link:


1 komentarz:

  1. o ja! Uwielbiam łososia a w takiej postaci wygląda niesamowicie apetycznie!


    Zapraszam do siebie na konkurs

    więcej info: http://gotujebochce.blogspot.com/2013/04/konkurs-na-100-tys-wyswietlen-zestaw.html

    OdpowiedzUsuń