czwartek, 2 maja 2013

Roszponka z truskawkami, serem pleśniowym i orzechami

Kolejna odsłona truskawek – tym razem w wersji wytrawnej!
Zaskakujące połączenie owoców i sera z pewnością przypadnie Wam do gustu i stanie się stałym elementem Waszego sałatkowego menu tej wiosny:) Spróbujecie? Warto!

Na dużą miskę sałatki potrzebne nam będzie… 
- opakowanie roszponki
- 12-15 truskawek
- opakowanie sera pleśniowego (ja wybrałam St. Agur, dobry jest też Lazur)
- garść orzechów włoskich
- 4 łyżki octu balsamicznego dobrej jakości
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Do pracy!
Roszponkę dokładnie myjemy, przekładamy do półmiska. Z truskawek odcinamy szypułki i kroimy w plasterki, wrzucamy do półmiska. Orzechy siekamy, ser kruszymy na małe kawałeczki i dorzucamy do sałaty. Całość delikatnie skrapiamy octem balsamicznym, pieprzymy do smaku.

I już….. gotowe.  SMACZNEGO !!!




2 komentarze:

  1. wygląda niebiańsko- wyrzucam tylko ser pleśniowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i kusi baaardzo, ja ostatnio testowałam czosnek niedźwiedzi i banany - tez wyszło smacznie :)
    Lubie takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń