niedziela, 28 kwietnia 2013

Łosoś pod cytrynową pierzynką z żytnim makaronem

Zapraszam Was serdecznie do skosztowania pysznego dania z makaronem – ja zakochałam się w nim od pierwszego… kęsa. Gotowany łosoś idealnie komponuje się z kremową, cytrynową pierzynką oraz z wyrazistym smakiem żytniego makaronu. Danie nie zawiera zbędnych węglowodanów – makaron żytni jest o wiele zdrowszy od tego „zwykłego”, łosoś to” bomba” białka i kwasów omega, cytryna zaś witaminy C, a pietruszka prócz witamin zawiera mnóstwo żelaza. Poznajcie więc przepis na pyszne i lekkie zdrowie na talerzu :)

Składniki na 4 osoby:
- 400g makaronu typu spaghetti  -  użyłam żytniego, bo zdrowiej
- 300g świeżego łososia
- natka pietruszki lub koperku
- 4 żółtka
- 100ml śmietany 16-18%
- starta skórka z jednej cytryny
- sok z półtorej cytryny
- 4 łyżki białego wina
- 120g masła
- łyżeczka cukru
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz

 Do pracy!
1.Gotujemy makaron w osolonej wodzie, tak by był al  dente.
2.Łososia dokładnie myjemy, gotujemy przez około 15-20 minut w osolonej wodzie wraz z sokiem z jednej cytryny, solą i pieprzem. Rybę delikatnie wykładamy z wywaru, kroimy na kawałeczki o grubości 2 cm.
3.W międzyczasie do garnuszka wkładamy: żółtka, cukier, śmietanę, startą skórkę z cytryny, pozostały sok z cytryny. Mieszamy przez chwilę na małym gazie, po chwili dolewamy wino. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy sos solą i pieprzem, a także dorzucamy łyżeczką masła.  
4.Na talerzach układamy makaron, na nim kawałki łososia i całość polewamy pyszną, cytrynową pianką. Danie dekorujemy posiekaną pietruszką lub koperkiem.

2 komentarze: