Łosoś to
ryba, która pojawia się na moim talerzu zdecydowanie najczęściej. Często podaję
go na szpinaku, jako część makaronowej zapiekanki lub też jako jeden ze
składników sałatek. Tym razem
proponuję Wam łososia w nowoczesnej i
niebanalnej formie, w sosie miodowo-cynamonowym wraz z zielono-białym
ryżem. Potrawa jest na tyle efektowna, że z pewnością można ją podać jako „danie
popisowe” podczas ważnego przyjęcia.
Na cztery porcje należy przygotować:
- 4 kawałki
świeżego łososia (smaczniejsze niż mrożone!)
- 2 torebki
białego ryżu
- natkę
pietruszki
- 4 łyżki
dobrej jakości miodu
- dwie łyżki
cynamonu
- sok z
jednej limonki
- sok z
jednej cytryny
- warzywną
kostkę rosołową
- łyżkę
oliwy z oliwek
- dwie łyżki
masła
- sól,
pieprz
Przygotowanie
łososia:
Do średniej
wielkości garnka wlewamy litr wody, wyciskamy do niego sok z cytryny, wrzucamy
warzywną kostkę rosołową oraz odrobinę soli i pieprzu. Gdy woda zacznie
bulgotać, wkładamy do garnka kawałki łososia i gotujemy w wywarze około 15
minut, aż do miękkości (jest to świetny sposób na przygotowanie łososia by jego
mięso było różowe, soczyste a i nieprzesuszone). Wykładamy rybę, wodę wylewamy.
Ryż:
Gotujemy ryż
według wskazań na opakowaniu. Natkę siekamy i mieszamy w miseczce /lub w garnku/
z masłem i ugotowanym ryżem.
Sos:
Rozpuszczamy
miód (można to zrobić w mikrofali przez kilkanaście sekund lub klasycznie
podgrzać w garnuszku). Dodajemy sok z limonki, oliwę, cynamon oraz sól i pieprz
do smaku. Całość mieszamy.
Sposób
podania:
Łososia w sosie miodowo-czosnkowym robiłam, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić go w sosie miodowo-cynamonowym, dlatego z chęcią wypróbuję. Mam nadzieję, że będzie smakowało, bo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam wczoraj i wyszło przepyszne! :)
OdpowiedzUsuń