czwartek, 11 kwietnia 2013

Łosoś w sosie miodowo-cynamonowym, podany z zielono-białym ryżem

Łosoś to ryba, która pojawia się na moim talerzu zdecydowanie najczęściej. Często podaję go na szpinaku, jako część makaronowej zapiekanki lub też jako jeden ze składników sałatek. Tym razem proponuję Wam łososia w nowoczesnej i  niebanalnej formie, w sosie miodowo-cynamonowym wraz z zielono-białym ryżem. Potrawa jest na tyle efektowna, że z pewnością można ją podać jako „danie popisowe” podczas ważnego przyjęcia.


Na cztery porcje należy przygotować:
- 4 kawałki świeżego łososia (smaczniejsze niż mrożone!)
- 2 torebki białego ryżu
- natkę pietruszki
- 4 łyżki dobrej jakości miodu
- dwie łyżki cynamonu
- sok z jednej limonki
- sok z jednej cytryny
- warzywną kostkę rosołową
- łyżkę oliwy z oliwek
- dwie łyżki masła
- sól, pieprz

Przygotowanie łososia:
Do średniej wielkości garnka wlewamy litr wody, wyciskamy do niego sok z cytryny, wrzucamy warzywną kostkę rosołową oraz odrobinę soli i pieprzu. Gdy woda zacznie bulgotać, wkładamy do garnka kawałki łososia i gotujemy w wywarze około 15 minut, aż do miękkości (jest to świetny sposób na przygotowanie łososia by jego mięso było różowe, soczyste a i nieprzesuszone). Wykładamy rybę, wodę wylewamy.
Ryż:
Gotujemy ryż według wskazań na opakowaniu. Natkę siekamy i mieszamy w miseczce /lub w garnku/ z masłem i  ugotowanym ryżem.
Sos:
Rozpuszczamy miód (można to zrobić w mikrofali przez kilkanaście sekund lub klasycznie podgrzać w garnuszku). Dodajemy sok z limonki, oliwę, cynamon oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy.
Sposób podania:
Rybę układamy na talerzu, z ryżu i pietruszki formujemy kulki (masło powoduje, że ryż zachowuje nadaną mu formę). Polewamy łososia sosem miodowo-cynamonowym i…. pękamy z dumy przy swoich gościach z nadzieją, że jesteśmy dobrymi kucharzami…:)

2 komentarze:

  1. Łososia w sosie miodowo-czosnkowym robiłam, ale nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić go w sosie miodowo-cynamonowym, dlatego z chęcią wypróbuję. Mam nadzieję, że będzie smakowało, bo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam wczoraj i wyszło przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń