Efektowna
przystawka, smaczna i prosta w wykonaniu – idealna by zaimponować swojej
dziewczynie czy chłopakowi :) Jeśli chodzi o mnie - byłabym
zachwycona….:)
Przystawka
świetnie komponuje się z lampką białego wina a nawet z… kilkoma!
Na
przystawkę dla dwóch osób przygotowujemy:
- 6-8 dużych
krewetek (świeżych lub mrożonych)
- jedno
dojrzałe avocado
- łyżeczkę
kaparów
- łyżeczkę
soku z cytryny
- łyżeczkę
masła
- ząbek
czosnku
- sól,
pieprz do smaku
Do wyboru
dwie propozycje sosów:
Sos musztardowy:
4 łyżki
swojej ulubionej musztardy mieszamy z łyżką majonezu i 4 łyżkami jogurtu
naturalnego (lub śmietany)Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos czosnkowy:
5 łyżek
jogurtu naturalnego mieszamy z wyciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku.
Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie obawiamy się wysokiego cholesterolu
możemy również dodać jedną łyżeczkę majonezu – ja jednak zwykle tego nie robię.
Zabieramy
się do pracy…
1. Krewetki wrzucamy na rozgrzaną
patelnie, na której już pięknie skwierczy posiekany czosnek na maśle (jeśli
krewetki są mrożone należy je najpierw rozmrozić). Przewracamy je
delikatnie do momentu, gdy odrobinę się zarumienią.
2. Avocado myjemy, obieramy i kroimy w
plastry. Skrapiamy cytryną, by nie zbrązowiały.
3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą
wszystkie składniki. – ja przygotowałam musztardowy, dobrze komponuje się z
krewetkami o lekko czosnkowym posmaku. Dla tych, którzy za musztardą nie
przepadają – proponują czosnkowy.
4. Sos umieszczamy w centralnym miejscu
talerza. Koliście układamy avocado, przekładamy je pysznymi krewetkami. Całość
dekorujemy kaparami i….. gotowe!
uwielbiam Twoje przepisy ! ;)
OdpowiedzUsuńC.