wtorek, 16 kwietnia 2013

Przystawka z krewetek i avocado


Efektowna przystawka, smaczna i prosta w wykonaniu – idealna by zaimponować swojej dziewczynie czy chłopakowi :) Jeśli chodzi o mnie -  byłabym zachwycona….:)
Przystawka świetnie komponuje się z lampką białego wina a nawet  z… kilkoma!


Na przystawkę dla dwóch osób przygotowujemy: 
- 6-8 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
- jedno dojrzałe avocado
- łyżeczkę kaparów
- łyżeczkę soku z cytryny
- łyżeczkę masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku

Do wyboru dwie propozycje sosów:

Sos musztardowy:
4 łyżki swojej ulubionej musztardy mieszamy z łyżką majonezu i 4 łyżkami jogurtu naturalnego (lub śmietany)Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos czosnkowy:
5 łyżek jogurtu naturalnego mieszamy z wyciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nie obawiamy się wysokiego cholesterolu możemy również dodać jedną łyżeczkę majonezu – ja jednak zwykle tego nie robię.

Zabieramy się do pracy…
1. Krewetki wrzucamy na rozgrzaną patelnie, na której już pięknie skwierczy posiekany czosnek na maśle (jeśli krewetki są mrożone należy je najpierw rozmrozić). Przewracamy je delikatnie do momentu, gdy odrobinę się zarumienią.
2. Avocado myjemy, obieramy i kroimy w plastry. Skrapiamy cytryną, by nie zbrązowiały.
3. Przygotowujemy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. – ja przygotowałam musztardowy, dobrze komponuje się z krewetkami o lekko czosnkowym posmaku. Dla tych, którzy za musztardą nie przepadają – proponują czosnkowy.
4. Sos umieszczamy w centralnym miejscu talerza. Koliście układamy avocado, przekładamy je pysznymi krewetkami. Całość dekorujemy kaparami i….. gotowe!

1 komentarz: