sobota, 27 kwietnia 2013

Wiosenny deser truskawkowy

Co prawda prawdziwy sezon truskawkowy jeszcze przed nami, ale jak tylko zobaczyłam pierwsze koszyczki tych wspaniałych czerwonych owoców z ciepłych krajów, nie mogłam odmówić sobie przyjemności zakupu choć jednego… Cena małego opakowania wprawdzie zabójcza, ale tłumaczę sobie, że po ciężkim tygodniu w pełni zasługuję na pyszny deser truskawkowy…. :) Was również namawiam do tej małej, słodkiej przyjemności…. :)    
 
Na dwie miseczki potrzebne nam będzie: 
- Małe opakowanie truskawek (należy sprawdzić na opakowaniu kraj pochodzenia – polecam importowane z ciepłych krajów, zdecydowanie smaczniejsze niż te sztucznie „pędzone” spod folii…)
- 300ml jogurtu naturalnego
- 8 ciasteczek orkiszowych (lub inne zdrowe ciastka - unikajmy tych, których głównym składnikiem jest cukier!)
- listek mięty do dekoracji
- odrobina świeżo zmielonego, czarnego pieprzu

Zabieramy się do pracy
1.Truskawki dokładnie myjemy, wycinamy szypułki i wkładamy do blendera. Miksujemy na gładką, jednolitą masę. Następnie dodajemy do niej odrobinę czarnego pieprzu (truskawki mają wtedy wyrazisty smak).
2. Ciasteczka przekładamy do foliowego woreczka, po czym je rozgniatamy.
3. W salaterkach lub miseczkach układamy warstwami pokruszone ciastka, mus truskawkowy i jogurt naturalny. Na wierzch kładziemy kilka plasterków truskawek i całość dekorujemy miętą.
4. Deser wkładamy do lodówki na 15 minut i… pałaszujemy do ostatniej łyżeczki!

Już nie ma? Jaka szkoda…





6 komentarzy:

  1. Pycha *-*
    Na pewno muszę wypróbować! :3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja uwielbiam truskawki. :D
    Gdy tylko nadejdzie sezon wypróbuję przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda szczególnie,że uwielbiam truskawki ;3

    OdpowiedzUsuń
  4. zrobiłem ale z innymi ciasteczkami pychota ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Na ile to porcji wystarczy ? Pewnie jest pyszne *-*

    OdpowiedzUsuń