JOGURT to jedna z tych rzeczy, które towarzyszą mi prawie
każdego ranka. Wystarczy dodać muesli, orzechy, suszone czy świeże owoce - i
zdrowe śniadanie gotowe! Postanowiłam
więc zrobić sama, mój własny jogurt - o ulubionym smaku i konsystencji. Ku
memu zdziwieniu okazał się banalnie prosty. Koniecznie spróbujcie zrobić go
sami, zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy od kupnego :)
Składniki na około litr smacznego jogurtu
- litr mleka
3,2%, (NIE UHT!!!)
- 15
truskawek lub innych owoców (można wykorzystać banany, a w sezonie maliny,
jagody…)
- 150-200g
dobrej jakości jogurtu naturalnego lub 1 Actimel (do kolejnego jogurtu domowej
roboty możemy wykorzystać szklankę wykonanego pierwotnie jogurtu, zanim dodamy do niego mus truskawkowy
– będzie już zawierał swoje własne szczepy bakterii!)
Do pracy!
Piekarnik
rozgrzewamy do temperatury 50°C, a następnie go wyłączamy.
Mleko
podgrzewamy do temperatury około 50°C (jeśli nie masz termometru kuchennego –
powinieneś móc włożyć palec do mleka i trzymając go przez kilka sekund nie
poparzyć się). Zdejmujemy mleko z ognia, po chwili dodajemy jogurt i całość
mieszamy około 3 minuty, aż do dokładnego połączenia obu składników.
Garnek
przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do wyłączonego piekarnika na całą noc –
około 12h.
Rano
wyciągamy garnek z piekarnika, jogurt przekładamy do miski i wkładamy do
lodówki na około dwie godziny.
Truskawki
myjemy i wykrawamy z nich szypułki. Miksujemy. Mus truskawkowy łączymy z
jogurtem, nakładamy do małych miseczek i… gotowe!
bardzo fajny pomysł, jogurt biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze bo bez sztucznych dodatków! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Niby czemu nie UHT?
OdpowiedzUsuńUHT nie ma potrzebnych bakterii, potrzebnych nam do "wyprodukowania" jogurtu. :)
Usuń