niedziela, 5 maja 2013

Pasta z tofu i świeżego szpinaku


Tofu jest bez smaku, a szpinak zmorą dzieciństwa? NIEPRAWDA!!!
Po tym przepisie z pewnością zmienisz zdanie… :)
Pasta z tofu i szpinaku to pyszne i  uniwersalne „smarowidło” do kanapek – można ją jeść wraz z plastrami wędzonego łososia, szynki drobiowej lub z warzywami, np. pomidorami lub czerwoną papryką. To niezły sposób na pełnowartościowe śniadanie szczególnie dla najmłodszych, bomba białka i witamin od samego rana!


Składniki:
- szklanka świeżych liści szpinaku 
- kostka naturalnego tofu (około 100g) 
- sól morska 
- świeżo zmielony czarny pieprz 
- łyżka soku z cytryny 
oraz do wyboru: natka pietruszki lub pół szklanki liści bazylii


Zabieramy się do pracy!

Liście szpinaku, pietruszkę lub bazylię dokładnie myjemy, a następnie wraz z tofu wkładamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Dolewamy łyżkę soku z cytryny, a następnie doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania.

Pasta z tofu i szpinaku wyśmienicie pasuje wraz ze świeżą bagietką, pokrojonymi w kostkę pomidorkami lub plastrami wędzonego łososia.
Drugim sposobem podania może być pasta wraz z pieczywem typu Wasa, szynką drobiową i plastrami czerwonej papryki.




2 komentarze:

  1. a co można dać zamiast tego tofu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może delikatny ser kozi, taki do smarowania? wtedy kanapka będzie miała fajny, wyrazisty smak. w tańszej wersji - serek śmietankowy. Co kto lubi, szpinak dobrze komponuje się z wieloma składnikami!

      Usuń