Tofu jest
bez smaku, a szpinak zmorą dzieciństwa? NIEPRAWDA!!!
Po tym przepisie z pewnością zmienisz zdanie… :)
Po tym przepisie z pewnością zmienisz zdanie… :)
Pasta z tofu
i szpinaku to pyszne i uniwersalne „smarowidło” do kanapek – można ją
jeść wraz z plastrami wędzonego łososia, szynki drobiowej lub z warzywami, np. pomidorami
lub czerwoną papryką. To niezły sposób na pełnowartościowe śniadanie szczególnie
dla najmłodszych, bomba białka i witamin od samego rana!
Składniki:
- szklanka
świeżych liści szpinaku - kostka naturalnego tofu (około 100g)
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżka soku z cytryny
oraz do wyboru: natka pietruszki lub pół szklanki liści bazylii
Zabieramy się do pracy!
Liście
szpinaku, pietruszkę lub bazylię dokładnie myjemy, a następnie wraz z tofu
wkładamy do blendera lub robota kuchennego i miksujemy, aż do uzyskania
gładkiej masy. Dolewamy łyżkę soku z cytryny, a następnie doprawiamy solą i
pieprzem wedle własnego uznania.
Pasta z tofu
i szpinaku wyśmienicie pasuje wraz ze świeżą bagietką, pokrojonymi w kostkę
pomidorkami lub plastrami wędzonego łososia.
Drugim
sposobem podania może być pasta wraz z pieczywem typu Wasa, szynką drobiową i
plastrami czerwonej papryki.
a co można dać zamiast tego tofu?
OdpowiedzUsuńMoże delikatny ser kozi, taki do smarowania? wtedy kanapka będzie miała fajny, wyrazisty smak. w tańszej wersji - serek śmietankowy. Co kto lubi, szpinak dobrze komponuje się z wieloma składnikami!
Usuń