Pierwszy przepis na croissanty pojawił się w 1839 roku i pochodził ze znanej piekarni przy rue Richelieu w Paryżu. Aż po dziś dzień te pyszne, chrupiące rogaliki pozostały symbolem znanych na całym świecie francuskich wyrobów cukierniczych. Według tradycyjnej receptury przygotowanie domowej roboty croissantów to żmudna i niełatwa praca… Ja przedstawiam Wam uproszczony przepis, by pachnące maślane rogaliki mogły zagościć i w Waszym domu:)
-500g mąki
-200g niesolonego masła
-60g cukru
-250ml mleka -200g niesolonego masła
-60g cukru
-2 łyżeczki drożdży do pieczenia
-1 łyżeczka soli
1.Drożdże mieszamy z ciepłym, lecz nie gorącym mlekiem. Odkładamy na chwilkę w ciepłe miejsce.
2.Mieszamy mąkę, cukier, sól, następnie dodajemy mleko. Całość dobrze mieszamy, a następnie zagniatamy. Masę odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Ponownie zagniatamy ciasto i wkładamy na pół godziny do lodówki (przykrywając ciasto ściereczkę, by nie „przejęło” zapachów z lodówki).
3.Na blacie pokrytym mąką rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Kroimy masło w cienkie plasterki, a następnie kładziemy je na powierzchni ciasta. Ciasto składamy na trzy (rysunek) i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ponownie powtarzamy czynność – ciasto rozwałkowujemy, kładziemy na nim masło, składamy na trzy i wkładamy do lodówki na kolejne 15 minut.
4.Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na trójkątne plastry, a następnie zwijamy na rogaliki.
5.Rogaliki kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
6.Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C (rogaliki mają być złote i chrupiące – czas pieczenia zależy od wydajności i cech piekarnika).
Rogaliki można jeść do kawy, od razu po wyjęciu z piekarnika bądź na drugi dzień do śniadania, wraz z kawałkiem dobrej jakości szynki.
Bon appétit!
3.Na blacie pokrytym mąką rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta. Kroimy masło w cienkie plasterki, a następnie kładziemy je na powierzchni ciasta. Ciasto składamy na trzy (rysunek) i wkładamy do lodówki na 15 minut. Po wyjęciu ponownie powtarzamy czynność – ciasto rozwałkowujemy, kładziemy na nim masło, składamy na trzy i wkładamy do lodówki na kolejne 15 minut.
4.Ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i kroimy na trójkątne plastry, a następnie zwijamy na rogaliki.
5.Rogaliki kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i zostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
6.Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C (rogaliki mają być złote i chrupiące – czas pieczenia zależy od wydajności i cech piekarnika).
Rogaliki można jeść do kawy, od razu po wyjęciu z piekarnika bądź na drugi dzień do śniadania, wraz z kawałkiem dobrej jakości szynki.
Bon appétit!
Uwielbiam croissanty.Chyba sobie zaraz kawę zaparzę. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZabieram się i zabieram do ich zrobienia i może wreszcie mi się uda zmobilizować :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
coś szybkie to francuskie..;D
OdpowiedzUsuńAle "rogaliki" 1sza klasa, a jakie kruche;D
Takie śniadanie to jedno z tych które śmiało można nazwać idealnymi :)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, używając drożdży w kostce ile należy ich dodać ?
OdpowiedzUsuń7 gramów drożdży instant (w proszku) = 25 gramów drożdży świeżych, w kostce ;) Jednak polecam wykonanie croissantów z drożdży instant - świeże inaczej się zachowują, potrzebują dłuższego czasu na wyrośnięcie itd... Dla nich przepis należałoby nieco zmodyfikować.
Usuńok, dziękuję bardzo za odpowiedź :)
UsuńJestem za leniwa by je zrobić więc częstuję się jedną:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, muszę koniecznie wypróbować :D
OdpowiedzUsuń